Τι θα ισχύει στην Ηλεία από την Τρίτη λόγω Κορωνοϊού

24 Ιουλίου - 16:24 Τοπικά

Από τις έξι το πρωί της Τρίτης 3 Νοεμβρίου σε ισχύ τα νέα μέτρα.

Τα νέα μέτρα που έχουν προταθεί από την επιτροπή των ειδικών στην κυβέρνηση σταθμίστηκαν από τον πρωθυπουργό και έτσι αποφασίστηκε να ανακοινωθούν έτσι ώστε να καμφθεί η διασπορά του κορωνοϊού καθώς τα κρούσματα κάθε μέρα σημειώνουν και νέα ρεκόρ.

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:
 
Από την Τρίτη το πρωί και για ένα μήνα τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου  Κινδύνου.

Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί (μεταξύ αυτών και η Ηλεία)  που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο». Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Και είναι τα  εξής:

Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί. Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια. Όχι συναθροίσεις. Και, βέβαια, πάντα αποστάσεις και προσωπική υγιεινή.

  

Το πακέτο των οικονομικών μέτρων ύψους 1,5 δισ. ανακοινώνει ο υπουργός Οικονομικών

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι: Πρέπει να είμαστε σε διαρκή πολεμική ετοιμότητα δείχνοντας γρήγορα αντανακλαστικά.

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων ανά την επικράτεια που πλήττονται δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού 544 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων. Οι απολύσεις είναι άκυρες για όσο ισχύει η αναστολή. 
Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ έως τις 30 Απριλίου και θα πληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο από τον Μάιο του 2021.
Για επιχειρήσεις που κλείνουν δίνεται δυνατότητα αναστολής πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και η αποπληρωμή μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης. 
Για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή δίνεται η δυνατότητα μεταφορά των δόσεων στο τέλος της ισχύος των μέτρων.
Αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων έως το τέλος του χρόνου.
Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν έως το Δεκέμβριο κατά 2 μήνες. 
Επεκτείνεται σε 50% η τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Επεκτείνεται το μέτρο ελαστικής προσέλευσης με αλλαγή ωραρίου. 
Η επιχειρήσεις που είναι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και το ίδιο ισχύει για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή.
Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα συμψηφίζεται η απώλεια με τις φορολογικές οφειλές τους.
Επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5 με βάση την πτώση τζίρου και το Νοεμβρίου. Και στις δυο το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Περισσότερα Νέα