Τηλεδιάσκεψη δημάρχου Πύργου με τον Πρύτανη ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή για εξειδικευμένη συνεργασία – Ο Αλφειός ποταμός μπαίνει στο «μικροσκόπιο» του «Πράσινου Ταμείου»

24 Ιουλίου - 19:38 Τοπικά

Με κύριο θέμα την προστασία και την ανάδειξη του Αλφειού ποταμού, σε συνδυασμό με μια ευρύτερη διερεύνηση στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος είχε μια εκτενή συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή και τους καθηγητές του ΕΜΠ Βίκυ Τσουκαλά και Διονύση Ασημακόπουλο.  Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εξειδικευμένης συνεργασίας του Δήμου Πύργου με το ΕΜΠ μέσω της πρόσκλησης που «τρέχει» από το «Πράσινο Ταμείο» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά «Έρευνα και Εφαρμογή» για το «Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2022».

Σκοπός και αντικείμενο της πρόσκλησης είναι η υποστήριξη υλοποίησης ερευνητικών έργων και δράσεων σε θέματα περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας. Ένα αντικείμενο που φέρνει το Δέλτα του ποταμού Αλφειού σε πρώτο πλάνο, καθώς η προστασία του, η αξιοποίηση και η ήπια ενσωμάτωσή του στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της πόλης, αποτελούσε πάντα ένα ζητούμενο της παρούσας Δημοτικής Αρχής.

Η πρόσκληση, η οποία απευθύνεται σε δημόσια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα, αξιοποιείται στο έπακρο από τον Δήμο Πύργου ώστε με το ΕΜΠ να προχωρήσουν στην κατάθεση μιας ολοκληρωμένης πρότασης προς χρηματοδότηση. Στην κατεύθυνση αυτή, καταλυτική είναι κι η συμβολή της άμισθης συμβούλου του δημάρχου Πύργου σε θέματα Ανάπτυξης – Προγραμματισμού – Ευρωπαϊκών Έργων και Πολιτισμού Έβελυν Καρακίτσου, που ήταν παρούσα και στην τηλεδιάσκεψη.

Ο κ. Αντωνακόπουλος, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, έκανε αναφορά στους καθηγητές, στο μεγάλης αξίας και μοναδικής αισθητικής οικοσυστήματος του Δέλτα του Αλφειού αλλά και στο ιστορικό του «φορτίο». Στοιχεία που ο Δήμος Πύργου θέλει να αναδείξει στο έπακρο, με τον κ. Αντωνακόπουλο να δηλώνει:

«Είχαμε τηλεδιάσκεψη με τον συμπατριώτη μας, Πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή και καθηγητές του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο συνδιαμόρφωσης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μιας πρότασης η οποία θα υποβληθεί για έγκριση και χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο. Η πρόταση αυτή αφορά την καταγραφή προβλημάτων, την επίλυσή τους και την περαιτέρω ανάδειξη του οικολογικού και πολιτιστικού αποθέματος του Δέλτα του ποταμού Αλφειού.

Η πρότασή μας κρίθηκε πολύ ενδιαφέρουσα και ήδη έχω ορίσει συνεργάτες οι οποίοι θα εξειδικεύσουν περαιτέρω το περιεχόμενό της και τις διαδικασίες, ώστε σύντομα να ξεκινήσει η υλοποίηση. Για μας είναι στοιχείο εγγύησης της επιτυχίας του εγχειρήματος, το γεγονός ότι ο Πρύτανης στο ΕΜΠ είναι ο φίλος, διακεκριμένος Πυργιώτης καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής και τον ευχαριστούμε που ασμένως ανταποκρίθηκε σ’ αυτή τη πρόσκληση να προσφέρει, παρέχοντας τις γνώσεις του και τις μεγάλες δυνατότητες που έχει σ’ αυτό το χώρο που δραστηριοποιείται».

Περισσότερα Νέα