Τηλεδιάσκεψη για τα αναπτυξιακά και εμπορικά ζητήματα του Ν. Ηλείας

24 Ιουλίου - 16:21 Τοπικά

Την Παρασκευή 04/12/2020 και με πρωτοβουλία της βουλευτού Ηλείας κας Αυγερινοπούλου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Σταμπουλίδη, του Διευθυντή του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χριστοδουλάκη, του Προέδρου του Δ.Σ. της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Χάρη Λαμπρόπουλου, και των εκπροσώπων των Εμπόρων του Ν. Ηλείας για τα αναπτυξιακά και εμπορικά ζητήματα του Νομού Ηλείας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας.

Στην τηλεδιάσκεψη από την πλευρά των Εμπορικών Συλλόγων μετείχαν οΠρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας τηςΟμοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ηλείας, κ. Καρυώτης και κ. Σκορδαλής αντιστοίχως, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Νικολούτσος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, κ. Ξανθούλης, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Βαρθολομιού, κ. Τσερεμές, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων, κ. Καρνάρος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Ζαρόκωστας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λεχαινών κ. Καρκαβίτσας και ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ανδραβίδας κ. Παναγιωτόπουλος.

Οι Εκπρόσωποι των Εμπόρων έθεσαν εκτενώς τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις ως προς τη βιωσιμότητα τους, τη δυσκολία πρόσβασης στη δανειοδότηση, λόγω των πυρόπληκτων δανείων, τα ζητήματα ρευστότητας, τις επιταγές, αλλά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το παρεμπόριο, ιδίως την εποχή του κορονοϊού.

Από την πλευρά τους ο κ. Σταμπουλίδης και ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκαν στο πλέγμα προστασίας εργαζομένων και επιχειρήσεων, όπως το πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών, αλλάκαι τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις. Διαβεβαίωσαν ότι πρωταρχικός στόχος των Υπουργείων είναι η ενίσχυση του εμπορίου και της οικονομίας και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από την επένδυση κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία. Διευκρίνισαν δε ότι επιτρέπεται η εκτέλεση τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών παραγγελιών ασχέτως ΚΑΔ της επιχείρησης, ενώ οι χρηματοδοτικοί πόροι για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα εξευρεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2030.

Σημαντική ήτανη αναφορά του κ. Σταμπουλίδη στο έργο που επιτελεί το Υπουργείο σε σχέση με την εντατικοποίηση της καταπολέμησης του παρεμπορίουκαι το ψηφιακό κώδικα διαφάνειας.

Κατά την συζήτηση και ενώ υπήρξε συμφωνία σχετικά μετην αποτελεσματικότητα του χρηματοοικονομικού μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο κ. Χριστοδουλάκης δέχθηκε προτάσεις επανελέγχου των προϋποθέσεων των δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ συμφώνησε ότι χρήζει μερικής τροποποίησης σε ότι αφορά την προτεραιότητα που θα πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις με προσωπικό και σε ότι αφορά τον έλεγχο των εικονικών επιχειρήσεων.

Μέσα από τον παραγωγικό διάλογο επετεύχθη η ολιστική θεώρηση των αναπτυξιακών και εμπορικών ζητημάτων, ενώ όλοι οι μετέχοντες αναγνώρισαν τη σημασία διενέργειας τέτοιων συναντήσεων.

Η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ηλείας και τα μέλη της (Εμπορικοί Σύλλογοι Ηλείας) ευχαριστούν τους εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης για την συνάντηση και ιδιαίτερα την κα Αυγερινοπούλου για την μεσολάβηση και το ενδιαφέρον.

Τέλος, αναμένουμε τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης και την εφαρμογή των όσων ειπώθηκαν, ενώ ευελπιστούμε εν καιρώ, στην εκ νέου διοργάνωση μιας αντίστοιχης χρησιμότητας συνάντησης.

Ο Πρόεδρος                   Ο Γενικός Γραμματέας

Καρυώτης Νικόλαος              Σκορδαλής Νικόλαος

Περισσότερα Νέα