Τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας για την προώθηση της ισότητας των φύλων

24 Ιουλίου - 16:32 Τοπικά

Τα βασικά σημεία που πρέπει να αναπτυχθούν για να είναι πιο ενεργή η παρουσία της γυναίκας στην εργασία, στο επιχειρείν και σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής συζητήθηκαν την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 στην τηλεδιάσκεψη της ΣΕΑΔΕ παρουσία της Γ. Γ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρίας Συρεγγέλα.

Τα μέλη της Συμμαχίας για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη (ΣΕΑΔΕ) τόνισαν:

“Η ισότητα δεν είναι μόνο στα λόγια, πρέπει να γίνουν έργα, πράξεις ξεκινώντας φυσικά από την οικογένεια, που οι ρόλοι, ακόμα και σήμερα, δεν είναι διακριτοί μεταξύ άνδρα και γυναίκας και ακολούθως στο εργασιακό περιβάλλον. Για παράδειγμα, θα πρέπει να στηριχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα, να δίνονται περισσότερα κίνητρα στους εργοδότες που απασχολούν γυναίκες ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ευέλικτων μορφών εργασίας. Παράλληλα, είναι σημαντικό να ανοίξουν περισσότεροι παιδικοί σταθμοί και να τρέξουν προγράμματα φροντίδας ηλικιωμένων με στόχο να διευκολυνθεί η γυναίκα και στις καθημερινές της υποχρεώσεις  με αποτέλεσμα να έχει ίσες ευκαιρίες εξέλιξης με τον άνδρα.

“Χρειάζονται δομές που θα διευκολύνουν, όχι μόνο, την ισότητα των γυναικών στην πραγματική διάσταση αλλά και ως προς την ποιότητα μιας κοινωνίας που θα εξελίσσεται με θετικό πρόσημο σε όλα τα επίπεδα. Η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είναι ευαισθητοποιημένη επί του θέματος και θα ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση”, ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας κ. Φωκίωνας Ζαΐμης. Υπογράμμισε επίσης ότι η αναβάθμιση και επέκταση των πολιτικών ισότητας στην ΠΔΕ αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της πρωτοβουλίας REBRAIN GREECE με κεντρικό άξονα της δράσης την δημιουργία ενός μηχανισμού απόκτησης δεξιοτήτων και γνώσεων σε νέες γυναίκες. Τέλος, τόνισε την ανάγκη ενθάρρυνσης και υποστήριξης της γυναικείας συμμετοχής σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Συντονιστής της δράσης REBRAIN GREECE Παντελής Νικολαϊδης από το Υπουργείο Εσωτερικών, η Μιχαλοπούλου Μαρία από την ΜΟΔ και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δημήτρης Πανόπουλος, .

 

Από την εκτελεστική επιτροπή ΣΕΑΔΕ έλαβαν μέρος ο Πελοπίδας Καλλίρης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων –Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, ο Μαρλαφέκας Πλάτων από το Επιμελητήριο Αχαΐας/ Ηλείας, ο Μαντάς Πέτρος από το ΣΕΒΙΠΑ, ο Βαγενάς Γιώργος από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδας, ο Χριστάκης Μιχάλης και ο Κουτρουμπίνας Στυλιανός από τον Σύνδεσμο Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας –ΣΤΕΔΕ, ο Παπαϊωάννου Απόστολος από τον Εμπορικό Σύλλογο Ναυπάκτου, ο Κοτσώνης Νικόλαος  από τον ΣΕΒΠΔΕ, ο Γαροφαλάκης Γιάννης και ο Μιχαλόπουλος Σωτήριος από το ΙΤΥΕ, ο Τελώνης Γιώργος από τον Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας και Περιφερειακός Συμπαραστάτης του πολίτη και της Επιχείρησης, ο Συρμακέσης Σπυρίδων από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Γιώργος Παππάς από το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Πετρόπουλος Αθανάσιος από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και ο Τσούμπελης Θεόδωρος από το Επιμελητήριο Αχαΐας.

 

Από την πλευρά της ΠΔΕ συμμετείχαν η Σπυράκη Ελένη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, η Μιχοπούλου Μαρία και η Καραπάνου Βασιλική ως υπεύθυνες του έργου InterregGreeceItalyIconWomen” και ο Εξωτερικός συνεργάτης Κανακάρης Ιωάννης από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

 

 

Συμμετείχαν ακόμη μέλη της προς σύστασης Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας η Λουρίδα Ιωάννα και η Λαμπροπούλου Ευτυχία από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Μπίμπα Γεωργία από το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, η Γιαννοπούλου Ευαγγελία και η Μάρκου Ευαγγελία από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η Ρογδάκη  Άννα- Μαρία από την Ένωση Γυναικών Πάτρας, η Αρβανίτη Ευγενία από το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Χατζηνικήτα Βασιλεία από το ΕΑΠ.

 

Στην απουσία ίσων ευκαιριών ,στις διακρίσεις στο χώρο εργασίας και στις μισθολογικές ανισότητες εστίασαν τα μέλη της προς σύστασης Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις γυναίκες που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή και στα μέτρα που πρέπει να λάβει η Πολιτεία για τη στήριξη τους.

 

 

 

 

Περισσότερα Νέα