Τηλεφωνική γραμμή «ΑΝΤΙ-ΑΥΤΟ» για την αντιμετώπιση της αυτοκτονικότητας: Μίλησε μαζί μας στο 26340-20091

24 Ιουλίου - 17:06 Τοπικά

Μια νέα τηλεφωνική γραμμή για την αντιμετώπιση της αυτοκτονικότητας θα αρχίσει να λειτουργεί από την Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου 2017, μέσα από την συνεργασία πολλών φορέων που έχουν ως στόχο να βρίσκονται δίπλα στους συμπολίτες μας, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και συμβάλλοντας αποφασιστικά μέσα από την εμπειρία τους στην αποτροπή της οποιαδήποτε αυτοκτονικής τάσης.

Η συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή «ΑΝΤΙ-ΑΥΤΟ», όπως ονομάζεται, με αριθμό 26340-20091, απευθύνεται σε όποιον νιώθει την ανάγκη να μιλήσει με επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος θα του αφιερώσει επαρκή χρόνο και θα του υποδείξει ένα βασικό κύκλο με 3 δωρεάν συνεδρίες με ειδικό.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων «Πυλώνες Αλληλεγγύης – ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ», η οποία ως γνωστόν έχει ιδρυθεί το 2010 από τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. Χρηματοδοτήθηκε από τον Σύνδεσμο VINCI, ως προς την προμήθεια του κατάλληλου ως προς τις προδιαγραφές τηλεφωνικού κέντρου και υποστηρίζεται από τον Δήμο Ναυπακτίας που παρέχει τον χώρο εγκατάστασής του και τα λειτουργικά έξοδα της γραμμής, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Οι φορείς – μέλη της Ε.Κ.Φ. «Πυλώνες Αλληλεγγύης – ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ» που συμμετέχουν είναι:

Το Κέντρο Κοινοτικής Ψυχιατρικής Νοτιοδυτικής Ελλάδας (ΚΕ.ΚΟΙ.ΨΥ), το οποίο έχει την καθοδήγηση του προγράμματος, ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης «Φάρος» Αχαΐας, ο Σύλλογος για τη Ψυχική υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας, το σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «ΙΚΕΛΟΣ», η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος ΑΜΕΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας «Αλκυόνη», το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου, ενώ και άλλοι φορείς της περιφέρειας έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για συνεισφορά.

Καινοτόμος πρωτοβουλία μέσα από τη συνεργασία

Η έναρξη λειτουργίας αυτής της τηλεφωνικής γραμμής θα γίνει από την ερχόμενη (Μεγάλη) Δευτέρα 10 Απριλίου και θα είναι στη διάθεση όλων εκείνων των συμπολιτών μας που υφίστανται τις συνέπειες της απομόνωσης.

«Είναι μία ακόμη καινοτόμος πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινωνικού χαρακτήρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Είναι δύσκολο στις μέρες μας σε μία «ταλαιπωρημένη» κοινωνία, να μπορείς πάντα να στέλνεις αισιοδοξία. Και αυτή η πρωτοβουλία φέρνει αισιοδοξία, ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του. Στην Περιφέρεια μπαίνουμε μπροστά, συνδιαμορφώνουμε προγράμματα, συνεργαζόμαστε από κοινού με επιστήμονες, εθελοντές, φορείς, θεσμούς πάνω σε ένα στόχο, αυτόν της κατοχύρωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην κοινωνία» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχωρήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας.

Και συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας: «Το σημαντικό είναι ότι δε μένουμε παρατηρητές και ουδέτεροι. Αντίθετα στέλνουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε εδώ, συνεργαζόμαστε και παίρνουμε πρωτοβουλίες από κοινού για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των αυτοκτονιών. Από τη Δευτέρα θα υπάρχει ένας άνθρωπος, ένας εθελοντής που θα μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο, να ακούσει, να συμβουλεύσει, να προλάβει έναν άνθρωπο που έχει μια τέτοια τάση. Γιατί η ανθρώπινη ζωή έχει αξία», ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Φρέρης, Γενικός Συντονιστής Ε.Κ.Φ. «Πυλώνες Αλληλεγγύης – Κωστής Στεφανόπουλος», Συντονιστής του Συνδέσμου VINCI και Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε πριν δυόμισι χρόνια, ως ομάδα εργασίας των «Πυλώνων Αλληλεγγύης» με την ονομασία «ΜΟΝΟ Ο ΜΟΝΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ». Χάρη στην επιστημονική και συντονιστική συνεισφορά του Ψυχιάτρου Γιώργου Μανωλέσου, η σύνθεση των αποτελεσμάτων των εργασιών της ομάδας απέδωσε την ιδέα της δημιουργίας της τηλεφωνικής γραμμής η οποία θα λειτουργήσει χάρη στην εθελοντική συμμετοχή επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι καρποί αυτής της συνολικής προσπάθειας θα φανούν όταν η παρούσα τάση αυτοκτονικότητας θα δείξει σημάδια υποχώρησης.

Και κατέληξε ο κ. Φρέρης: «Μιλάμε για τη γραμμή αντιμετώπισης της αυτοκτονικότητας που για λόγους συντομίας και ουσίας που από σήμερα θα μπορούμε να αποκαλούμε γραμμή «ΑΝΤΙ-ΑΥΤΟ». Προέρχεται από τις λέξεις αντιμετώπιση και αυτοκτονία και αποτελεί παρότρυνση σε όποιον νιώθει απελπισμένος να κάνει κάτι άλλο αντί…  αυτό».

Ο Γιώργος Μανωλέσος, πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Ψυχιατρικής Νοτιοδυτικής Ελλάδας (ΚΕΚΟΙΨΥ) και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ΣΟΨΥ Πάτρας, επεσήμανε πως «δε θα γινόταν τίποτα, αν δεν υπήρχε τόσο μεγάλη προθυμία από επαγγελματίες της ψυχικής υγείας της Περιφέρειάς μας που ζουν το πρόβλημα της αυξημένης αυτοκτονικότητας, είτε εμπειρικά είτε με δεδομένα από διάφορες έρευνες, από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Υπήρχε ένας καημός να κάνουμε κάτι για αυτό. Σε χρόνια οικονομικής κρίσης σε διάφορες χώρες και όχι μόνο σε εμάς που την βιώνουμε 7 χρόνια βλέποντας την αυτοκτονικότητα να αυξάνεται. Το μόνο μέτρο που βοηθά και μειώνει την αυτοκτονικότητα είναι η τηλεφωνική γραμμή και για αυτό αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία».

Συνοψίζοντας τα αισθήματα των παρόντων στη συνέντευξη φορέων – μελών των «Πυλώνων Αλληλεγγύης» η Χριστίνα Μπίκου, πρόεδρος του ΣΟΨΥ Πάτρας, τόνισε πως «η γραμμή αυτή είναι ένα όνειρο χρόνων και το θέμα είναι να καταφέρουμε μέσω αυτής να δείξουμε στους συνανθρώπους μας πως δεν είναι διέξοδος ο θάνατος, αλλά πρέπει να μείνουμε στη ζωή να το παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο».

Πώς λειτουργεί το 26340-20091

Στις κλήσεις προς την τηλεφωνική γραμμή 26340-20091 απαντούν επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως εθελοντές. Η γραμμή καλύπτει τις περιοχές Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου, Ιθάκης, Κεφαλληνίας και Λευκάδας.

  • Κλήσεις γίνονται δεκτές από 10 π.μ. έως 10 μ.μ. σε καθημερινή βάση.
  • Ο μέγιστος χρόνος συνομιλίας είναι 30 λεπτά.
  • Το απόρρητο της συνομιλίας είναι εξασφαλισμένο.
  • Μετά την συνομιλία κανονίζεται ραντεβού με ειδικό ψυχικής υγείας.
  • Μέσα από 3 δωρεάν συνεδρίες προσφέρονται κατευθυντήριες γραμμές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ανθρώπινου αδιεξόδου.

 

Από την συνέργεια των πολλών στη δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής

Σε χώρες που υποφέρουν από οικονομική κρίση, παρατηρείται έξαρση των ψυχικών διαταραχών και ειδικότερα της αυτοκτονικότητας.

Έρευνα και επιστήμη συμφωνούν: Το αποτελεσματικότερο μέτρο είναι η λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής.

Στη χώρα μας και την ευρύτερη περιφέρειά μας, έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση της αυτοκτονικότητας, η οποία είναι ευθέως συνδεδεμένη με την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Κοινωνικών Φορέων «Πυλώνες Αλληλεγγύης – Κωστής Στεφανόπουλος» ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια την πρωτοβουλία «ΜΟΝΟ Ο ΜΟΝΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ» που λειτούργησε σαν ομάδα εργασίας φορέων – μελών, με ειδίκευση στην ψυχική υγεία.

Με προεξάρχοντα τον ρόλο Κέντρου Κοινοτικής Ψυχιατρικής Νοτιοδυτικής Ελλάδας (ΚΕ.ΚΟΙ.ΨΥ), οι φορείς επεξεργάστηκαν πλάνο δράσης ώστε να δημιουργηθεί συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή για την αυτοκτονικότητα.

Στο κάλεσμα για περαιτέρω συσπείρωση δυνάμεων, ανταποκρίθηκαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Ναυπακτίας.

Τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξε ο Σύνδεσμος VINCI, χρηματοδοτώντας την προμήθεια τηλεφωνικού κέντρου.

Περισσότερα Νέα