Τίμησαν την θυσία των Προσκόπων της Μικράς Ασίας

24 Ιουλίου - 19:19 Τοπικά

Αφιερωμένη στα δραματικά γεγονότα και στους Προσκόπους της Μικράς Ασίας, οι οποίοι εκτελέστηκαν κατά την προέλαση των Κεμαλικών δυνάμεων, στην Κάτω Παναγιά, στα Σώκια και στο Αϊδίνι και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές, ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας,  με τίτλο «Θυσίας Μνήμη 2022». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά, νωρίς το βράδυ του Σαββάτου στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο-αναφορά στο νόημα της θυσίας και διαχρονικη παρουσίαση των ανάλογων εκδηλώσεων από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων,την  μέχρι τώρα πορεία του θεσμού που επιμελήθηκε ο κ.Χάρης Μικελόπουλος και στη συνέχεια απηύθυνε  σύντομο χαιρετισμο ο Αρχηγός της Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που  μίλησε για χρέος τους να τιμούν τους ηρωικούς προσκόπους της Μικράς Ασίας προκειμένου η θυσία τους να παραμένει στη μνήμη των νεότερων, ενώ για το χαρακτήρα της εκδήλωσης τόνισε ότι πλέον αποτελεί θεσμό για την περιοχή μας.

Για τις δραματικές στιγμές της ιστορίας του Προσκοπισμού, αλλά και της ελληνικής ιστορίας, που εκτυλίχθηκαν στη Μικρά Ασία, μετά την κατάρρευση του μετώπου του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος και την προέλαση των Κεμαλικών δυνάμεων, μίλησε ο Δ/ντής του 1ου Γυμνασίου Καλλιθέας, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και συγγραφέας κ.Νίκος Δεμερτζής ,με καταγωγή από τη Γλύφα και διατελέσας μέλος του εκεί Προσκοπισμού.«Ξαναδιαβάζοντας την Μικρασιατική Καταστροφή» ήταν ο τίτλος της ομιλίας, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ανάλυση-σχολιασμός των δραματικών γεγονότων της εποχής ενώ ακούστηκαν και λεπτομέρειες για την εκτέλεση των 31 προσκόπων (σ.σ. που αρνήθηκαν να μιλήσουν άλλη γλώσσα εκτός της Ελληνικής ή να αλλαξοπιστήσουν), θύματα του καταστροφικού περάσματος των Τσετών που ισοπέδωσαν τα πάντα στο Αϊδινι και άλλες πόλεις αλλά και για τις συνθήκες,συνέπειες και συμπεράσματα από την Εθνική τραγωδία.Στο τέλος της ομιλίας ο Αρχηγός της΄Ενωσης και για λογαριασμό της,επέδωσε συμβολικό αναμνηστικό,κλαδί ελιάς,καλλιτεχνική δημιουργία της κας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου [”Χρυσές Δημιουργίες”] που είχε και τη ανάλογη φροντίδα της ανάλογης διακόσμησης,.ενω ο κ.  Δεμερτζής του παρέδωσε το τελευταίο του βιβλίο.

Μετά το πέρας της ομιλίας στην αίθουσα ακούστηκαν παραδοσιακά Μικρασιάτικα τραγούδια από την χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου υπό την διεύθυνση της Κωστούλας Σακκά-Κυρίτση, Την χορωδία συνόδεψε σύνολο με παραδοσιακά όργανα αποτελούμενο από τους Παπαγεωργίου Μαρία, κανόνακι,  Παπαγεωργίου Στέφανο, ούτι, Παπαγεωργίου Αναστάση, νέυ, Παπαγεωργίου Άννα, τουμπερλέκι . Το χειροκρότημα του κοινού που παρακολούθησε την εκδήλωση ακούστηκε έντονο σε κάθε τραγούδι.

Απήγγειλαν σχετικά ποιήματα η κα  Γιώτα Μπαρτζοπούλου [Πρόσφυγες του 22 ,και το καράβι της Ελπίδας]και Χριστίνα Νάνου[Αιέν Αριστεύειν του Τ.Δόξα].  Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Υπαρχηγός κ. Ανδρέας Γιατράς. Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πύργου.

Παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Σεβ.Μητροπολίτη π.Θ.Χαμάλης,ο π.Νικ.Κατσιδήμας,. ο Βουλευτής Ηλείας κ.Διον..Καραματιανός,ο οικοδεσπότης κ.Γ.Μπίρμπας ,ο Πρόεδρος του Δ.Σ.κ.Νώντας Κυριαζής,ο επικ.της ελλ.μειοψηφίας κ.Στ.Καννής,οι πρώην αντιδήμαρχοι κ.κ.Α.Βγενόπουλος και Ν.Κοτσώνης,ο Δημ.Σύμβουλος κ.Ν.Θεοδώρου ,ο Δασάρχης κ.Παν.Λάττας,η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πυργου κα Αικ.Παρασκευοπούλου και η Τέσυ Διαμαντοπούλου ,η πρώην Πρόεδρος του Λυκείου κα Τούλα Καλαμπόκα, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ωδείου κ.Γ.Γεωργόπουλος ,η προεδρος του συλ”.Αρμονία” Αφρ.Τσαγκάρη,ο πρόεδρος της ορχήστρας «Χρώματα της Ήλιδας»κ.Π.Αυγερινόπουλος,ο αντ/πος εφέδρων Αξ/κών κ. Κων.Πεππας,ο πρώην πρόεδρος ΔΠΟ κ.Χ.Μικελόπουλος, ο Υπαρχηγός κ.Παν.Καλαμπρέζος οι Πρώην έφοροι κ.κ. Σπ.Μπαμπής,Αγγ.Παναγιωτακόπουλος,Ευθ.Κολοκοτρώνης ,Κ.Σκουλαρίκος,Ι.Τζαβέλλας,Π.Μαλλιόπουλος ,Κ.Παναγιωτόπουλος κά..Επίσης αντιπροσωπεία των Προσκόπων με επικεφαλής τον κ.Γ.Καραμάνη εκπρ/ποι φορέων και οργανώσεων,πολλοί φιλοπρόσκοποι και πλήθος κόσμου.Χαιρετισμό απεστειλε ο βουλευτής κ.Α.Νικολακόπουλος.

.Την επόμενη ημέρα Κυριακή 23 Οκτωβρίου,  μετά την Θεία Λειτουργία,  τελέστηκε  επιμνημόσυνη δέηση για τους θυσιασθέντες Προσκόπους των αλησμόνητων Πατρίδων, φάρος λαμπρός για την πορεία του Έθνους και της Νεολαίας,με την παρουσία παλαιών και εν ενεργεία προσκόπων, στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Πύργου. Στο γεγονός αναφέρθηκε σε εμπνευσμένη ομιλία του ο εφημέριος π.Παναγ.Δημητρακόπουλος

Περισσότερα Νέα