Τιμήθηκε και φέτος η Μάχη του Λαντζοΐου και η θυσία του Ηλείου οπλαρχηγού Χαραλάμπη Βιλαέτη (φωτό)

24 Ιουλίου - 17:18 Τοπικά

Η Ηλεία θυμάται και τιμά τους ήρωες του Αγώνα του 1821

Για 7η  συνεχή χρονιά τιμήθηκε η Μάχη του Λαντζοΐου και ο ηρωικός θάνατος του Ηλείου οπλαρχηγού Χαραλάμπη Βιλαέτη (10 Μαΐου 1821) στο χώρο του Μνημείου της Μάχης στο Λαντζόι Πύργου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα την  Κυριακή 10 Μαΐου 2015 το απόγευμα  και συνδιοργανωτές ήσαν ο Λαογραφικός και Χορευτικός Όμιλος «Ηλείων Παράδοσις», ο Σύνδεσμος Οπλιτών Ν. Ηλείας και η Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου «Απόλλων», με τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, του Δ.Δ. Λαντζοΐου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαντζοΐου ¨Άγιος Δημήτριος¨ και του Κτήματος Μπριντζίκη.

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ήρωες της μάχης του Λαντζοΐου και τον οπλαρχηγό του Πύργου Χαράλαμπο Βιλαέτη, παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων από ολόκληρη την Ηλεία. πραγματοποιήθηκε στον χώρο του μνημείου που έχει στηθεί στην  κοινότητα Λαντζοΐου από τον  του πρώην Δήμο Ωλένης.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τις ψυχές των Ηρώων από τους ιερείς π. Νικόλαο Κατσιδήμα και π. Παναγιώτη Κλουκίνα, ενώ εισαγωγή στην εκδήλωση έκανε ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον κ. Δ. Λαζαράκη, εκπρόσωπο του Διοικητή της ΣΕΤΤΗΛ, τον Αντιδήμαρχο κ. Ν. Βλαχαντώνη, εκπρόσωπο του Δήμου Πύργου,  τον επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ¨Αναγένεσις στον Δήμο Πύργου¨ κ. Χάρη Μιχαλακόπουλο, τον Πρόεδρο του Δ.Δ. Λαντζοΐου κ. Νώντα Μπαρτζάκο, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Ν. Ηλείας κ. Ζώη Υφαντή, την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαντζοΐου κ. Ολυμπία Μπακοβασίλη και τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Οπλιτών Ηλείας κ. Σάκη Γεωργακόπουλο.

Η ΟΜΙΛΙΑ

Το Ιστορικό της Μάχης και την σημασία της για την Ιστορία του τόπου μας παρουσίασε στην ομιλία του ο Δάσκαλος και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αλφειούσας κ. Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος. Ο κ. Δημητρόπουλος πρόβαλε τις κύριες στιγμές της ζωής και της δράσης του Βιλαέτη πριν το 1821 και κατά την έναρξη της Επαναστάσεως, ενώ κορύφωση της συμμετοχής του ήταν η μάχη του Λαντζοΐου, όπου έπεσε ηρωικά με λίγα παλληκάρια δίπλα του. Η ανάμνηση ενός ιστορικού  γεγονότος σαν αυτό είναι επιτακτική ανάγκη σε  μία εποχή που ο Ελληνικός Λαός υφίσταται ηθική και οικονομική επίθεση.

Μετά τον ομιλητή σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Λαογραφικού και Χορευτικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» κ. Κώστας Αθανασόπουλος, που ζήτησε από τον Δήμο Πύργου να τιμήσει με κάποιον τρόπο μέσα στην πόλη του Πύργου τον ήρωα Χαραλάμπη Βιλαέτη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Λαντζοΐου κ. Νώντας Μπαρτζάκος, που δήλωσε ότι το Λαντζόι θα συνεχίσει να τιμά τον ήρωα κάθε χρόνο και καλύτερα. Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των ηρώων και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνο από την  Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου «Απόλλων», ενώ τα χορευτικά τμήματα του Χορευτικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» παρουσίασαν Δημοτικούς χορούς και η Φιλαρμονική έπαιξε Δημοτική Μουσική.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε μικρή δεξίωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαντζοΐου ¨Άγιος Δημήτριος¨. Το ¨παρών¨ έδωσαν ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ¨Όραμα Δημιουργίας¨ κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και τ. Δήμαρχος Ωλένης κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου και του Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου 1974 Νομού Ηλείας κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος,  ο τ. Δήμαρχος Ωλένης κ. Ντίνος Αρβανίτης, ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου κ. Κώστας Κατσαριώτης, ο Υποπτέραρχος ε.α. κ. Σωτήριος Γαραντζιώτης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ωλένης κ. Αγγελική Δημητρακάκη, η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Δήμου Πύργου κ. Μαίρη  Μιχαλακοπούλου, η Πρόεδρος του Συλλόγου ¨Πύργος όλοι Μαζί¨ κ. Πηνελόπη Νικολοπούλου κ.ά.

Περισσότερα Νέα