Το φεστιβάλ φέτος πηγαίνει και στην Αμαλιάδα!!!

24 Ιουλίου - 17:11 Τοπικά

Έχοντας ανοίξει τα «φτερά» της, ταξιδεύοντας όλα αυτά τα χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο, αφήνοντας πίσω της μια δημιουργική και παραγωγική «εφηβεία», εξακολουθώντας να δημιουργεί καλλιτεχνικά ερεθίσματα σε χιλιάδες νέους και παιδιά, η πεταλούδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους θέλησε φέτος να απλώσει τα φτερά της. Αποφάσισε όχι απλά να συνεχίσει να ταξιδεύει αλλά να επιλέξει και νέους τόπους που θα φιλοξενούν δημιουργικά ένα μέρος των δράσεών της.

Αυτόνομη, έχοντας μάθει να ξεπερνά νοητά ή …ανόητα «σύνορα», με την μοναδικότητα των δικών της χαρακτηριστικών, με «διαβατήριο» την έκφραση και την φαντασία, προσεγγίζει νέους ορίζοντες μέσα από σκοτεινές αίθουσες που οδηγούν στο φως, και δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον για την μόνιμη διεξαγωγή του Διαγωνιστικού Τμήματος Ντοκιμαντέρ (KIDS & DOCS) στον δήμο Ήλιδας.

Η Αμαλιάδα γίνεται η πόλη που θα χτυπά η καρδιά των Ντοκιμαντέρ, με την πεταλούδα να έχει δημιουργήσει μια δυνατή και κεφάτη ομάδα που θα υποστηρίζει αυτή την ενότητα του 19ου Φεστιβάλ  και μια σειρά δεκάδων άλλων προβολών, κινηματογραφικών εργαστηρίων για παιδιά, σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς, λογοτεχνικών και άλλων εκδηλώσεων. Ο στόχος της δεν ήταν άλλος από το να δώσει μια καλλιτεχνική και δημιουργική πνοή στην πόλη και στην περιοχή.

Ο κινηματογράφος της πόλης, το Cine Cinema, αποτελεί το επίκεντρο των προβολών και δράσεων καθώς διαθέτει τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό, που ανταποκρίνεται στα πολύ υψηλά στάνταρς, που θέτει η διεθνής κοινότητα των μεγάλων κινηματογραφικών φεστιβάλ.

Έτσι, η Αμαλιάδας αλλά και κοινότητες του δήμου Ήλιδας,  από τις 4 έως τις 16 Δεκεμβρίου, θα ζήσουν σε ρυθμούς Φεστιβάλ, με δεκάδες παιδιά και νέους να περιμένουν να ανυπομονησία να ακολουθήσουν την πεταλούδα στο μαγευτικό της ταξίδι.

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή καθώς Κριτική Επιτροπή Παιδιών του KIDS & DOCS θα δουν, θα κρίνουν και θα επιλέξουν ανάμεσα από 17 ταινίες, παραγωγές ή συμπαραγωγές 17 χωρών, αυτές που θα βραβευθούν.

Στο μη διαγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται αφιερώματα και ειδικές προβολές 49 ταινιών ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κινηματογραφικά εργαστήρια για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, με την θεματολογία τους να περιστρέφεται γύρω από το ντοκιμαντέρ και την μυθοπλασία, τον κόσμο του πραγματικού, το κινούμενο σχέδιο, την κινηματογραφική ανάλυση, ιστορίες Storylab αλλά και το βασικό κύτταρο του Φεστιβάλ, το Zizanio News, για να μαθαίνουμε τα νέα του Φεστιβάλ και να ανακαλύπτουμε πτυχές του μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Παράλληλα, πιστό στον εκπαιδευτικό του ρόλο, το Φεστιβάλ Ολυμπίας δεν τον περιορίζει στην εκπαίδευση μαθητών αλλά δίνει και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς την δυνατότητα να «μιλήσουν την ίδια γλώσσα» με τα παιδιά, μέσα από σεμινάρια που μπορούν να παρακολουθήσουν, με θεματολογία που προσεγγίζει το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση, την δημιουργία animation ως μέσο ενεργητικής συμμετοχής του μαθητή, την αξιοποίηση της ταινίας μικρού μήκους στην τάξη, το γκρέμισμα των προκαταλήψεων αλλά και το θεατρικό παιχνίδι.

Ξεχωριστή ενότητα που με ουσιαστική αποδοχή αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, αποτελούν οι επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία, με ανάλογο πρόγραμμα να υλοποιείται φέτος και σε σχολεία του δήμου Ήλιδας. Σε ξεχωριστή εκδήλωση θα τιμηθεί η συγγραφέας Σοφία Ζαραμπούκα ενώ θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ξυπόλητοι Ήρωες». Όσο για το θεατρικό παιγνίδια, θα πραγματοποιηθούν  6 δράσεις θεατρικού παιχνιδιού σε ισάριθμα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.

Με 96 συνολικά εκδηλώσεις και δραστηριότητες, η Αμαλιάδα και ο δήμος Ήλιδας διεκδικούν και κατακτούν δίκαια την μόνιμη πλέον φιλοξενία ενός ζωτικού και διαρκώς αναπτυσσόμενου κυττάρου του Φεστιβάλ Ολυμπίας. Μέσα από έναν οργασμό δραστηριοτήτων σε διάστημα μόλις δυο εβδομάδων, κινητοποιεί χιλιάδες παιδιά για να παρακολουθήσουν ταινίες και να αναλάβουν δημιουργικό ρόλο μέσα από τη συμμετοχή τους στα δρώμενα του Φεστιβάλ.

Δημιουργεί προστιθέμενη αξία στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, ενισχύει την τοπική οικονομία και πολλαπλασιάζει την τουριστική προβολή της περιοχής, κυρίως, όμως, και πάνω απ’ όλα, ανοίγει ένα «παράθυρο» και δίνει στα παιδιά και τους νέους τη χαρά της συμμετοχής σ’ έναν καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό θεσμό, τα ωθεί να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αναπτύξουν την κριτική και δημιουργική σκέψη τους…. Τα ωθεί να ακολουθήσουν την πεταλούδα στο μαγικό της ταξίδι, με συνταξιδιώτες χιλιάδες παιδιά και νέους από ολόκληρο τον κόσμο, με «κοινή» γλώσσα και κώδικα τον κινηματογράφο…

Περισσότερα Νέα