Το Φεστιβάλ Ολυμπίας υπόδειγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης! Προβολές και εκδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις και χωριά  στην Ηλεία και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

23 Νοεμβρίου - 14:08 Τοπικά

Στο ρυθμό  του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, στην μεγαλύτερη γιορτή του παιδικού και εφηβικού σινεμά που γίνεται στη χώρα,  θα κινείται σε  λίγες μέρες ο νεαρόκοσμος της Ηλείας που αδημονεί για την έναρξη των προβολών και των δεκάδων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. Αίθουσες γεμάτες από παιδιά που παρακολουθούν, «συνομιλούν» με το έργο, πανηγυρίζουν και χειροκροτούν και μόνο με την εμφάνιση στην οθόνη του σήματος του Φεστιβάλ και της χαρακτηριστικής εικόνας του Δημήτρη Σπύρου να ανοίγει την πόρτα του θεάτρου Απόλλων! Και είναι αυτό το χειροκρότημα μια δήλωση ελπίδας και αισιοδοξίας από ένα παιδικό, εφηβικό και νεανικό κοινό που έχει αποκτήσει από νωρίς την κουλτούρα του σινεμά. Γιατί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου  εκπαιδεύει!

Εκπαιδεύει και ψυχαγωγεί εδώ και 26 χρόνια, φτάνοντας κάθε φορά σε όλο και πιο απομακρυσμένα σημεία προκειμένου να συναντήσει μια μεγάλη μερίδα του κοινού του που έχει περιορισμένη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά.

Μόνο με το πρόγραμμα των open air προβολών «Σινεμά στις πλατείες» έφτασε το περασμένο καλοκαίρι σε 39 χωριά της Ηλείας, αρκετά μάλιστα από τα πιο απομακρυσμένα: Άσπρα Σπίτια, Φιγαλία (Παύλιτσα), Ν. Φιγαλία, Χρυσοχώρι, Πανόπουλο, Αρτέμιδα (Κουμουθρέκα), Μηλέα (Σκλήβα), Πετράλωνα (Βερβίτσα) κ.ά.

Κάτι ανάλογο κάνει και στην κύρια φετινή διοργάνωσή του από 2 έως 9 Δεκεμβρίου. Οι προβολές του 26ου Φεστιβάλ θα γίνουν σε 24 αίθουσες σε 18  πόλεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και σε άλλες περιοχές της χώρας: Πύργος, Αμαλιάδα, Λεχαινά, Γαστούνη, Ζαχάρω Βαρθολομιό, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Αίγιο, Αλεξανδρούπολη, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Ζάκυνθος, Θάσος, Καλαμάτα, Ξυλόκαστρο, Πλωμάρι Λέσβου και Χίος.

Επίσης τα κινηματογραφικά εργαστήρια και οι άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, θα πραγματοποιηθούν φέτος σε  περισσότερους από 80 χώρους σε 23 πόλεις και χωριά της Ηλείας και συγκεκριμένα σε: Αρχαία Ολυμπία, Αυγείο, Βαρβάσαινα, Βαρθολομιό, Βούναργο, Γαστούνη, Επιτάλιο, Ζαχάρω, Κακόβατο, Καλλίκωμο, Καρδαμά, Λάλα, Λαμπεία,  Λεχαινά, Μακρίσια, Μουζάκι, Νέα Φιγαλία, Πελόπιο, Πλατιάνα, Σαβάλια, Σκουρoχώρι, Χάβαρι και Ώλενα.

Πλέον της ζωντανής παρουσίας και αξιοποιώντας τα νέα μέσα, το Φεστιβάλ φτάνει με την ψηφιακή πλατφόρμα προβολής ταινιών σε όλες τις περιοχές της χώρας, προσφέροντας δωρεάν σε όλους από 9 έως τις Δεκεμβρίου 2023, ταινίες από τα φετινά διαγωνιστικά προγράμματα.

Περισσότερα Νέα