Το μήνυμα που φέρει το Άγιο Φως στις καρδιές και το νου μας… Της Δρος. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου

24 Ιουλίου - 17:06 Τοπικά

Της Δρος. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου

Πρ. Βουλευτού Ν. Ηλείας

Πύργος, 14 Απριλίου 2017

Τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε μπροστά σε μια επίθεση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά ενός ουσιαστικού στοιχείου του Χριστιανικής και δη της Ελληνορθόδοξης παράδοσης, του Αγίου Φωτός, με αφορμή τη μεταφορά του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους. Δεν είναι η πρώτη φορά που Βουλευτές του εν λόγω κόμματος βάλλονται κατά των χριστιανικών εθίμων που επί εκατονταετίες επιβιώνουν στη χώρα μας και διανθίζουν την θρησκευτική μας παράδοση. Η αμφισβήτηση της σπουδαιότητας του Αγίου Φωτός είχε γίνει αντικείμενο ερώτησης στην Βουλή από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό μας και κατά την περσινή χρονιά. Δεν χάνουν δε ευκαιρία να διακηρύσσουν εκ νέου τον αθεϊσμό τους. Το κυβερνόν κόμμα και αρκετοί εκ των βουλευτών του δεν αναγνωρίζουν τις παραδόσεις και την ιστορία του ελληνικού λαού. Φέρονται όμως διπρόσωπα: αφενός είναι συνειδητοποιημένα άθεοι, αφετέρου, για να αποσπάσουν τις ψήφους του Ελληνορθόδοξου λαού μας, επισκέπτονται τις εκκλησίες μας, προσκυνούν με τις ώρες την εικόνα της Παναγίας, απελευθερώνουν το Άγιο Πνεύμα όπως αυτό συμβολίζεται από το περιστέρι, και με ασέβεια, παρότι άθεοι, προσκυνούν τον Πανάγιο Τάφο.

Κατά την χριστιανική παράδοση, το Άγιο Φως ή Φως της Αναστάσεως είναι θαύμα, το οποίο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο λίγο πριν τον εορτασμό της Ανάστασης στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, κατά το οποίο η φλόγα ανάβει με θαυματουργό τρόπο εντός του Παναγίου Τάφου και μόνο υπό την παρουσία του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων.[1]  Σύμφωνα με αναλυτές, το θαύμα του Αγίου Φωτός, το οποίο επαναλαμβάνεται χωρίς να χαθεί στο πέρασμα του χρόνου επί αιώνες, αναδεικνύει μια σπάνια περίπτωση ζωντανής παράδοσης.[2] Στις ορθόδοξες Εκκλησίες το φως μεταδίδει ο ιερέας-λειτουργός της στους πιστούς τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου και λίγο πριν τον εορτασμό της Αναστάσεως του Ιησού Χριστόυ της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τα λόγια: «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών». Κατόπιν, ανάβουν όλα τα φώτα του ναού, συμβολίζοντας το φωτισμό της ανθρωπότητας δια μέσου της Ανάστασης του Χριστού.

Το Άγιο Φως είναι το ιερό σύμβολο του “ανεσπέρου Φωτός” Χριστού. Ακόμα και για όποιον αμφισβητεί το χαρακτήρα του θαύματος, μόνο θετικούς συνειρμούς και συναισθήματα μπορεί να προκαλέσει ο συμβολισμός τουΤο Άγιο Φως συμβολίζει το  «ευφρόσυνο», χαρμόσυνο μήνυμα αλήθειας, αγάπης, φώτισης και λύτρωσης του ανθρώπου. Σημαίνει επίσης ότι η «εδώ παρουσία» του ανθρώπου είναι μια «δοκιμασία», έτσι ώστε να κερδίσει ο άνθρωπος τη «χαμένη» του προέλευση. Να αποκατασταθεί δηλαδή ο αρχικός προορισμός. Η έννοια της ανάστασης του Χριστού, η οποία είναι η κορυφαία στιγμή της χριστιανοσύνης, σημαίνει μεταξύ άλλων, ότι το φως μεταλαμπαδεύεται στις καρδιές των ανθρώπων συμβολικά μέσω της ανάστασης. Η ανάσταση δηλαδή στην χριστιανική παράδοση αποτελεί συνέχεια του ανθρώπου με σκοπό την αποκατάσταση της «φυσικής» πλευράς του ανθρώπινου προορισμού. Και σε αυτή τη διαδικασία των φως διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο.

Το Άγιο Φως δεν είναι «απομεινάρι» παγανιστικών παραδόσεων, όπως υποτιμητικά ελέχθη. Αντιθέτως, το φως είναι ένας πανάρχαιος ισχυρός συμβολισμός καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του Ελληνισμού, επί χιλιετίες. Ακόμα δε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στον Μεσογειακό χώρο, αλλά σε πολιτισμούς. Το σπουδαίο είναι ότι σε όλους τους λαούς συμβολίζει την ελπίδα, την αισιοδοξία, την ψυχική ανάταση, την μελλοντική προοπτική και την πνευματική ισορροπία και αντιδιαστέλλεται με το σκοτάδι που εκφράζει την απογοήτευση και την καταστροφή.

Κλείνοντας, ας θυμίσουμε ότι με βάση τη Χριστιανική θεολογία το Φως της Αναστάσεως έχει οικουμενική διάσταση απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο στους πιστούς. Ευχόμαστε λοιπόν σε όλους, «Καλή Ανάσταση!» και το Άγιο Φως να φωτίσει τις καρδιές και το νου όλων![1] Για λεπτομέρειες για την τελετή, μπορεί κανείς να επισκεφτεί την επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων: www.jerusalem-patriarchate.info.

[2] Ruth-Inge Heinze, The Nature and Function of Rituals, Fire from Heaven, Bergin & Garvey, 2000, σελ. 157. Βertoniere Gabriel, The Historical Development of the Easter Vigil and Related Services in the Greek Church, Rome, 1972, σελ. 41.

Περισσότερα Νέα