Το Σωματείο εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις Κάστρου για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον Τουρισμό – Συνάντηση με Ν. Κοροβέση

24 Ιουλίου - 16:32 Τοπικά

Το Σωματείο μας (Σωματείο εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις Κάστρου) σήμερα  26-05-2020 είχε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας πολιτισμού & τουρισμού Νικόλαο Κοροβέση όπου συζητήσαμε για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα μέτρα στον τουρισμό.

Αναφέραμε ότι τα μέτρα για τους εργαζόμενους του κλάδου είναι ανύπαρκτα αφού καταδικάζουν χιλιάδες συναδέλφους να ζήσουν με 400€.

Τονίσαμε ότι τόσο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2010 όσο και της ανάπτυξης που ακολούθησε  εμείς και οι συνάδελφοί μας έχουμε ήδη  σηκώσει το βάρος αυτό με τις μειώσεις μισθών, την εντατικοποίηση της εργασίας, το χτύπημα στα δικαιώματα μας.

Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, έβαλε ξανά στην κλίνη του Προκρούστη τη σταθερή δουλειά, τις Συλλογικές Συμβάσεις, το δικαίωμα των εποχικών στην επαναπρόσληψη.

Η εικόνα στην περιοχή μας είναι ότι κάποια ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις θα ανοίξουν ή θα υπολειτουργούν με λιγότερους εργαζόμενους. Κάποιες  επιχειρήσεις δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους.

Η Διοίκηση του Σωματείου κατέθεσε τα παρακάτω αιτήματα

 1. Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ
 2. Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας.
 3. Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχικοί, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και τη σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο τη 10η Ιούνη.
 4. Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
 5. Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
 6. Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.
 7. Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
 8. Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για Covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
 9. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να καταργηθεί κάθε πλαφόν που αφήνει απροστάτευτους δεκάδες χιλιάδες ανέργους.
 10. Ακύρωση των χρεώσεων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες για όσο καιρό ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
 11. Άδεια με αποδοχές σε όσους εργαζόμενους νοσούν από τον Covid-19 ή σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ο κύριος Κοροβέσης δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει τα αιτήματα μας στον Υπουργό Τουρισμού. Επίσης  συμφώνησε ότι για  τους εργαζόμενους που δεν θα προληφθούν  θα πρέπει να υπάρξει παράταση του επιδόματος ανεργίας μέχρι την επόμενη σεζόν και όχι μόνο για τρεις μήνες καθώς και οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν να εξασφαλίσουν τον αριθμό ενσήμων για την καταβολή του ταμείου ανεργίας.

Από τη μεριά μας κάναμε γνωστό στο κύριο Αντιπεριφερειάρχη ότι το επόμενο  διάστημα έχουμε προγραμματίσει διάφορες μορφές κινητοποιήσεων μέχρι να δικαιωθούν  όλα τα αιτήματα μας.

Περισσότερα Νέα