Τον Αύγουστο η επιστροφή του ΕΦΚ στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αν. Νικολακόπουλος: Θετική εξέλιξη για τους Αγρότες

24 Ιουλίου - 19:29 Τοπικά

Ταχύτερα από κάθε άλλη χρονιά, και συγκεκριμένα εντός του Αυγούστου, θα καταβληθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μία άκρως σημαντική εξέλιξη όπως τη χαρακτήρισε ο βουλευτής του νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός είχε ζητήσει την επίσπευση του εν λόγω μέτρου και ήταν ένα θέμα που είχε θέσει και στον ίδιο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά στην τελευταία τους συνάντηση, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες οι οποίοι έχουν πιεστεί σημαντικά τόσο από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού όσο και από την ενεργειακή κρίση.

Αρχικά η επιστροφή επρόκειτο να καταβληθεί εντός του Νοεμβρίου, ωστόσο οι διαδικασίες επισπεύδονται και αναμένεται στις αρχές Αυγούστου να προχωρήσει η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν οι αγρότες το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αξιοποιείται η τεχνική δυνατότητα

Στην σχετική ενημέρωση που είχε και ο κ. Νικολακόπουλος, η θετική αυτή εξέλιξη είναι απόρροια της τεχνικής δυνατότητας που υπάρχει για τους αγρότες που θα έχουν συμπληρώσει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ να επισπευσθεί η συγκεκριμένη πληρωμή.

Εντός του Ιουλίου θα αναπτυχθεί σχετική πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση οι αγρότες, δηλώνοντας την αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν κατά το 1ο εξάμηνο του 2022.

Το καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση την αξία συγκεκριμένων των αγορών, και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021.

Εξυπακούεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.

Περισσότερα Νέα