Τριαντόπουλος σε Κατρίνη για τις φωτιές στην Ηλεία: Ό,τι έχει αναφέρει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανάπτυξη της Ηλείας, ισχύει στο ακέραιο

24 Ιουλίου - 19:27 Τοπικά

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, απάντησε την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022 στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας, κ. Μιχάλη Κατρίνη, με θέμα την Ηλεία μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Στην πρωτολογία του, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στο σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, αναλύοντας τα μέτρα στήριξης που έχουν προωθηθεί μέχρι σήμερα για τη στήριξη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ακολουθούν σημεία της τοποθέτησης του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό:

«Μου δίνετε την ευκαιρία να αναλύσουμε, συνοπτικά, το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας. Ένα σχέδιο που ανταποκρίνεται στη νέα φιλοσοφία που έχει υιοθετήσει η παρούσα Κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ως προς την κρατική αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές. Μια φιλοσοφία με διττό στόχο η βοήθεια να φτάνει γρήγορα και δίκαια σε αυτούς που πραγματικά την έχουν ανάγκη και να προχωρούν οι αποκαταστάσεις των ζημιών με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό. Ένα σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης που συμπληρώνεται – για τις περιοχές που επλήγησαν σημαντικά – από ένα πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό κάνουμε και στην περίπτωση της Ηλείας, με τη διαδικασία να είναι σε πλήρη εξέλιξη.

 

Είναι σημαντικό, όμως, να δούμε τα μέτρα στήριξης που έχουν προωθηθεί ως τώρα. Μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Μέτρα, παράλληλα με τις αναστολές και την τριετή απαλλαγή από την ΕΝΦΙΑ, όπως:

 

1ον. Η χορήγηση της πρώτης αρωγής μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, άνοιξε η ενιαία πλατφόρμα arogi.gov.gr. Εκεί, οι πολίτες της Ηλείας υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, επιχορήγησης για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και για αποζημίωση οικοσκευής. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μεθοδικά και προσεκτικά, χορηγήθηκαν 3,2 εκατ. ευρώ στους αιτούντες από την Ηλεία.

 

2ον. Ξεκίνησαν, επίσης άμεσα, οι παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας. Τα αντιδιαβρωτικά έργα, για τα οποία έχει εγκριθεί χρηματοδότηση 4,3 εκατ. ευρώ, είναι σε εξέλιξη και εκτιμάται να ολοκληρωθούν εντός του καλοκαιριού. Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα σε ρέματα και δασικές εκτάσεις έχει ήδη συναφθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προϋπολογισμού 1,24 εκατ. ευρώ.  Αναφορικά με τη διαδικασία αναδάσωσης, αυτή θα συντελεστεί μέσω φυσικής αναγέννησης, ωστόσο πρόκειται να πραγματοποιηθεί μία μελέτη αναδάσωσης για περιβαλλοντικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

 

3ον. Προχώρησαν οι αποκαταστάσεις σε υποδομές και δίκτυα, μέσα από την έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,23 εκατ. ευρώ προς τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και 290.000 ευρώ προς τον Δήμο Πύργου από το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία και θα συνεχιστεί, ενώ για την Περιφέρεια εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 12,2 εκατ. ευρώ. Τις επόμενες ημέρες νέα έκτακτη χρηματοδότηση θα δρομολογηθεί για την περιοχή και, δη, για το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

 

4ον. Ενεργοποιήθηκε η διαδικασία επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών των επιχειρήσεων που επλήγησαν άμεσα από την πυρκαγιά, με το ποσοστό κάλυψης να έχει οριστεί στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης που έχει δοθεί ποτέ σε τέτοιες περιπτώσεις. Και φυσικά, σε αυτό το δίχτυ προστασίας συμπεριλαμβάνονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις – κάτι που δεν ίσχυε πριν αναλάβει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήδη έχει δημοσιευθεί η πρώτη απόφαση για τη χορήγηση του τελικού ποσού αποζημίωσης στο σύνολο των δικαιούχων επιχειρήσεων.

 

5ον. Προχώρησαν με γρήγορες διαδικασίες οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για το ζωικό κεφάλαιο, και όπου αλλού προβλέπονταν. Ειδικότερα, όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, καταβλήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις, ύψους 70.000 ευρώ, στους δικαιούχους κτηνοτρόφους.

 

6ον. Διαμορφώθηκε ένα νέο σχήμα από το Υπουργείο Οικονομικών και τον ΕΛΓΑ, το οποίο κάλυψε τα κενά που υπήρχαν στο παρελθόν, εντάσσοντας στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής του Υπουργείου Οικονομικών την αποζημίωση και για τις ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια. Μάλιστα, ειδικά για την περίπτωση των πυρκαγιών του περσινού καλοκαιριού, αποφασίστηκε να χορηγηθεί προκαταβολή προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για τα φυτικά μέσα παραγωγής, η οποία ανήλθε στο 50% της τελικής δικαιούμενης αποζημίωσης. Αυτό μεταφράζεται σε 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές πολυετείς καλλιέργειες. Έτσι, στην Ηλεία χορηγήθηκαν ήδη ως προκαταβολή περισσότερα από 5,7 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους. Και, όπως ανέφερα και προηγουμένως, η τελική αποζημίωση για τα φυτικά μέσα παραγωγής ανέρχεται στο 70% της ζημιάς. Αυτό μεταφράζεται σε 100 ευρώ ανά ελαιόδεντρο. Ποσά που δεν έχουν καμία σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Και, φυσικά, και οι χρόνοι καταβολής δεν έχουν σχέση με το παρελθόν.

 

7ον. Τέλος, είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για την κατάρτιση του πλάνου βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής. Και ό,τι έχει αναφέρει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανάπτυξη της Ηλείας, ισχύει στο ακέραιο.»

 

Εν συνεχεία, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στις παράλληλες δράσεις και στις αναγκαίες παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν για την ανάπτυξη της περιοχής που έχει πληγεί, ταυτόχρονα με το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης της Ηλείας, οι οποίες αφορούν στην υλοποίηση ενός πλάνου βιώσιμης ανάπτυξης της Ηλείας. Κατά τη δευτερολογία του, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πλάνο ανάπτυξης προ προωθείται: « Ένα πλάνο για μία περιοχή που επλήγη σημαντικά, που έχει δομικά ζητήματα προς επίλυση, αλλά και έχει «χτυπηθεί» από μεγάλη φυσική καταστροφή το 2007. Ένα πλάνο για την Ηλεία με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία. Ένα πλάνο για το οποίο κατά την προηγούμενη περίοδο έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις προετοιμασίας και προεργασίας της σχετικής διαδικασίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με τη διαΝΕΟσις, έναν ανεξάρτητο και πολύπειρο μελετητικό οργανισμό. Ένα μνημόνιο συνεργασίας που έχει ως αντικείμενο την εκπόνηση σχετικής μελέτης, οι προτάσεις της οποίας δύναται να αποτελέσουν τη βάση για την κατάρτιση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης της περιοχής. Η αξιοποίηση πολλαπλών πηγών χρηματοδότησης, όπως του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης, και λοιπών ταμείων, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της μεγάλης πυρκαγιάς του καλοκαιριού του 2021, ενώ θα επιτρέψει την υλοποίηση έργων με σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο στην περιοχή.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, την άλλη εβδομάδα, πραγματοποιείται στην περιοχή, το αναπτυξιακό συνέδριο με τίτλο «Ηλεία 2030 – Η Αρχαία Ολυμπία στο Επίκεντρο». Πρόκειται, ουσιαστικά, για την εναρκτήρια εκδήλωση του εν λόγω εγχειρήματος, με τη συμμετοχή αρκετών κυβερνητικών στελεχών, ειδικών και επιστημόνων και, φυσικά, της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Της Περιφέρειας και των Δήμων.

 

Το αναπτυξιακό πλάνο για την Ηλεία έχει δρομολογηθεί και άρχισε να υλοποιείται. Πλάνο απαραίτητο, ώστε να γίνουν όλες εκείνες οι αναγκαίες παρεμβάσεις – με ένα τρόπο συνεκτικό και αλληλοσυμπληρούμενο – προκειμένου η περιοχή να δείξει την πραγματική της δυναμική. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όμως, δεν γίνονται από τη μία ημέρα στην άλλη. Σκοπός μας δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο-πυροτέχνημα, με ελλείψεις και αδυναμίες που θα φανούν στην πορεία, αλλά να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για ισχυρή και μακρόπνοη ανάπτυξη στην περιοχή, χωρίς αποκλεισμούς.

 

Το σχέδιο, λοιπόν, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, προχωρά και στην Ηλεία. Ένα σχέδιο στήριξης, αποκατάστασης και ανάπτυξης που υλοποιείται συγκροτημένα και μεθοδικά από την Κυβέρνηση. Ένα σχέδιο που εμπλουτίζεται, όπως συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής. Ένα σχέδιο που έχει προσαρμοστεί ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της περιοχής, επουλώνοντας τις πληγές που προκάλεσαν οι περσινές πυρκαγιές, αλλά κοιτώντας, ταυτόχρονα και προς το μέλλον.»

Περισσότερα Νέα