Τριετές στρατηγικό πλάνο …πολιτικών κατά του νεοναζισμού από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας

24 Ιουλίου - 18:50 Τοπικά

Στη σύνταξη τριετούς στρατηγικού πλάνου πολιτικών κατά του νεοναζισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία καταδικάζεται κάθε πράξη βίας με αποκορύφωμα την πολιτική δολοφονία συνανθρώπου μας από μέλος του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής.

Κατά την έκτακτη συνεδρίασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε το θέμα που έχει προκύψει εξαιτίας των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων που προκαλούν κοινωνική ένταση και απειλούν την δημοκρατική μας παράδοση και εξέδωσε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο θα συγκροτηθεί άμεσα ομάδα εργασίας από όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου με επικεφαλής τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Καρπέτα, για την εκπόνηση τριετούς στρατηγικού πλάνου.

Το πλάνο θα περιλαμβάνει αυτοδιοικητικό δίκτυο κατά του νεοναζισμού, του ρατσισμού , της ξενοφοβίας και των διακρίσεων, αξιοποιώντας το υπάρχον πλαίσιο ώστε να ενδυναμωθούν οι φορείς με πρωτοβουλίες και δράσεις και να μην περιορίζονται σε απλές διαπιστώσεις και να αντλούν καλές πρακτικές με ανά έτος αξιολόγηση και σύνταξη και θέσπιση κώδικα δεοντολογίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κατά του νεοναζισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων, προκειμένου να υπάρχει μια κοινή πολιτική σε όλες τις υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των θεμάτων βίας και την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων και προσώπων.

Παράλληλα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προχωρήσει σε κοινές δράσεις με φορείς με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση της κοινωνίας, ενώ θα ζητηθεί παράλληλα από τους Δήμους και τα Επιμελητήρια να συγκροτήσουν σε θεσμικό επίπεδο αντίστοιχους κώδικες δεοντολογίας.

«Ζητάμε από τους πολίτες να αφυπνιστούν και να αναλογιστούν τη δύναμη που έχουν, όχι μόνο με την ψήφο τους αλλά και με ενεργό συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής και με μαζικούς αγώνες, ώστε η ίδια η κοινωνία να ορθώσει ένα μέτωπο ισχυρό απέναντι στους Νεοναζί. Δεν πρέπει να δεχθούμε από κανέναν να συνεχίσει να απειλεί τη Δημοκρατία μας» υπογράμμισε κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προσθέτοντας, με αφορμή τη σύλληψη του δημοσιογράφου Π. Τσακανίκα από την Αιτωλοακαρνανία: «Επιπλέον καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόπειρα φίμωσης του δημοσιογραφικού λόγου που εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες, από όπου και αν προέρχεται καθώς προέχει η ενημέρωση του ελληνικού λαού όσο κι αν αυτή ενοχλεί κάποιους».

Ψήφισμα για τη διαθεσιμότητα στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Ιδιαίτερα ισχυρό χαρακτηρίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας το πλήγμα που δέχεται το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς σύμφωνα με τον Πρύτανή του Γ. Παναγιωτάκη, τίθενται σε διαθεσιμότητα σχεδόν ένας στους τρεις διοικητικούς υπαλλήλους που διαθέτει.

Σε σχετικό ψήφισμα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή του στις σχεδιαζόμενες απολύσεις – διαθεσιμότητες , θέση που έχει, άλλωστε, εκφράσει με ψήφισμά του και πάλι στις 12 Ιουλίου 2013.

Επιπλέον, θεωρεί πως η μοναδική επιλογή που οφείλει η κυβέρνηση να εξετάσει είναι να μην προχωρήσει σε απολύσεις – διαθεσιμότητες στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο με τις πρυτανικές Αρχές και τους εργαζόμενους.

Ζητά από την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους το κάλεσμα της κοινωνίας και να αποτρέψουν αυτή την κατάφορη αδικία για τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια και ιδίως για το Πανεπιστήμιο Πατρών, καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε απολύσεις – διαθεσιμότητα και να ανακαλέσει άμεσα την σχετική ΚΥΑ και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων, έτσι ώστε να μην απολυθεί κανείς.

Τέλος, όπως τονίστηκε, το Περιφερειακό Συμβούλιο συμμετέχει και στηρίζει όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πατρών και ευρύτερα της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Περισσότερα Νέα