Τσελέντης: "Η μέχρι τώρα εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, δεν μας προβληματίζει".
24 Ιουλίου - 19:22 Τοπικά
Συνεχίζονται ασταμάτητα οι δονήσεις σε Αχαΐα και Ηλεία , μετά τους δύο δυνατούς σεισμούς χθες το απόγευμα, καθώς έχουν ήδη καταγραφεί περισσότερες από 30 μετασεισμικές δονήσεις, που δεν ξερνούν όμως τα 2 Ρίχτερ.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πριν από λίγη ώρα, ο γνωστός σεισμολόγος Ακης Τσελέντης σημείωσε:
“Το τελευταίο 24ωρο παρατηρήσαμε δύο σεισμούς μεγέθους 4 στον Πατραϊκό κοντά στην Κάτω Αχαγιά και ΝΔ του Κατακόλου στην θάλασσα. Αμφότερα τα σεισμικά γεγονότα ακολουθήθηκαν από φυσιολογικές μετασεισμικές ακολουθίες. Επομένως η μέχρι τώρα εξέλιξη τους δεν μας προβληματίζει.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος που έχει με τα ΕΛΠΕ έχει ενισχύσει τα σεισμολογικά δίκτυα του στην Δ. Πελοπόννησο με επιπλέον 45 σεισμογράφους, επομένως έχουμε μια εξαιρετικά λεπτομερή εικόνα της εξέλιξης των σεισμικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή.
Είναι γεγονός ότι ειδικά στο κεντρικό Ιόνιο έχει συσσωρευτεί αρκετή σεισμική ενέργεια και είναι φυσιολογικό κάποια στιγμή να εκτονωθεί με κάποιο σεισμικό γεγονός.
Πρέπει να καταλάβουν οι κάτοικοι των νησιών του ζιονόου ότι επειδή τα τελευταία χρόνια δεν βίωσαν κάποιον ισχυρό σεισμό η περιοχή τους δεν έγινε ξαφνικά ασεισμική, για αυτό πρέπει πάντα να ακολουθούν πόστα τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης (όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα)
Σχετικά με την σεισμικότητα στην στερεά Ελλάδα που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια με έμφαση τη Θήβα θα αναφερθώ σε άλλη ανάρτησή μου μόλις αξιολογήσουμε τα στοιχεία που συλλέγουμε.
Η Θήβα και τα οικιστικά κέντρα της Στερεάς Ελλάδας δεν είναι όπως τα Ιόνια και οι σεισμικές τρωτότητες των κατασκευών είναι μεγάλες μα αποτέλεσμα ακόμα και μεσαίου μεγέθους σεισμοί (της τάξης το 5-5.5) αν λάβουν χώρα κοντά η κάτω από οικιστικά κέντρα να έχουμε σοβαρές επιπτώσεις.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ έχει υποβάλει ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιορισμού της σεισμικής διακινδύνευσης στην ευρύτερη περιοχή Θήβας-Λιβαδειάς. Είναι μια περιοχή που ΧΡΙΖΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ.
Όσον αφορά το Αρκαλοχώρι, εκεί επικρατεί ένα ιδιότυπο καθεστώς όπου διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα αγνοούν ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ τις συστάσεις μας και δυστυχώς η ασφάλεια των κατοίκων πάει σε δεύτερη μοίρα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: είναι τυχαίο ότι με το που σταμάτησαν οι ισχυρές εκρήξεις στα πλαίσια κατασκευής του διαδρόμου του υπό κατασκευή αεροδρομίου του Καστελίου (ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ η οποία στον σχεδιασμό αγνόησε τα ρήγματα στη ξηρά και έλαβε υπ όψη μόνο θαλάσσιους σεισμούς) ελαττώθηκε σημαντικά και η σεισμική δράση;
Τι να πουν οι κάτοικοι των οποίων τα ήδη επιβαρυμένα από το μεγάλο σεισμό 5;9 σπίτια τους για πολλούς μήνες δέχονταν επιπλέων σεισμικές φορτίσεις; “
