Βάραγκας 2022: Μαζική συμμετοχή αγροτών στην εκδήλωση για τη σταφίδα – Παν. Αντωνακόπουλος “Η άμεση λύση είναι η προστασία του εισοδήματος των παραγωγών”.

24 Ιουλίου - 19:22 Τοπικά

Με πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα και προτάσεις για την άμεση ενίσχυση των αγροτών,  ολοκληρώθηκε η ξεχωριστή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος για τη σταφίδα, στο πλαίσιο των τριήμερων πολιτισμικών εκδηλώσεων στο Βάραγκα.

Το καθοριστικό πρόβλημα της τιμής όπως διαμορφώνεται σήμερα, οι ραγδαίες αυξήσεις στα εφόδια του πρωτογενή τομέα, ο εγκλωβισμός του προϊόντος από τις εγχώριες και διεθνείς αγορές τέθηκαν επί τάπητος στις ομιλίες εκπροσώπων όλου του πολιτικού φάσματος.

Βασικοί προσκεκλημένοι-ομιλητές της βραδιάς ήταν ο Άγγελος Τσιγκρής βουλευτής Αχαΐας ΝΔ, η Θεοδώρα Τζάκρη βουλευτής Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.- πρώην υφυπουργός, ο Κώστας Σκανδαλίδη, βουλευτής Α’ Αθηνών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ –πρώην υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Γραμματέας της Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ, Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου Χρήστος Γιάνναρος και ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, ο βουλευτής Ηλείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης και ο πρώην υφυπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης  Κουτσούκος. Τον συντονισμό έκανε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου δημάρχου και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος.

Οι ομιλίες και τα συμπεράσματα

Την εκδήλωση “άνοιξε” ο ιστορικός-οικονομολόγος Διονύσης Τραμπαδώρος με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή για την καλλιέργεια της σταφίδας στην περιοχή, τις κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις της. Μετά την εισήγηση του δημάρχου Πύργου ακολούθησαν οι ομιλίες των προσκεκλημένων βουλευτών όπου αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη μεγάλη διατροφική αξία της σταφίδας, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, την αδικία που έχει υποστεί η σταφίδα στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, για να καταλήξουν σε προτάσεις συνεταιριστικής μορφής και οικονομικής ενίσχυσης μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς η σταφίδα μπορεί να θεωρηθεί ως “θύμα” της κρίσης του πολέμου της Ουκρανίας.

Η τιμή άμεσο ερώτημα προς επίλυση

Στη σύνοψη των συμπερασμάτων που βγήκαν απο τις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών, ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος τόνισε;

“Το καθοριστικό και οξυμένο πρόβλημα είναι το θέμα της τιμής της σταφίδας. Αυτό είναι το άμεσο  ερώτημα προς επίλυση. Υπάρχουν και άλλα τόσα, όπως οι συνεταιρισμοί, η μεταποίηση του προϊόντος που δυστυχώς δεν έχουν γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Πρέπει τώρα να απαντήσουμε στο πρόβλημα της οικονομικής ασφυξίας που βιώνει φέτος ο παραγωγός. Μέσα από τις εισηγήσεις προκύπτει ότι επιβάλλεται να δοθεί η ενίσχυση παρουσιάζοντας το προϊόν ως ένα από τα προϊόντα “θύματα” από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και μπορεί να δοθεί. Αυτό πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.

Η άμεση λύση είναι η προστασία του εισοδήματος των παραγωγών. Πώς, με τροπολογία και παρέμβαση να εξαντληθεί η δυνατότητα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης και αντιρροπιστικής απόδοσης του απολεσθέντος εισοδήματος από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά”.

Περισσότερα Νέα