Βίκυ Γκουγκουστάμου : “Όταν λαλούν οι κόρακες, φεύγουν τα αηδόνια”

26 Νοεμβρίου - 15:05 Τοπικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΥΡΓΟΥ.

Μετά την δημοσιοποίηση της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας μου στον Δήμο Πύργου και συγκεκριμένα της θέσης που κατείχα ως Ειδική Συνεργάτιδα- Δημοσιογράφος για την επικουρία του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου στην άσκηση των καθηκόντων του ,οφείλω να καταθέσω τα εξής:

Yπηρετώ την δημοσιογραφία με ευσυνειδησία από το 1996 έχοντας εργαστεί σε αθηναϊκά ΜΜΕ (εφημερίδα ΑΘΗΝΑΪΚΗ, εκδόσεις ΜΠΟΜΠΟΛΑ, εκδόσεις ΛΥΜΠΕΡΗ, Όμιλος Αττικών Εκδόσεων ΑΝΤ1, STAR CHANNEL, ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ως υπεύθυνη ύλης κ.α. ) και στον τοπικό τύπο της Ηλείας.

Είμαι μέλος της ΕΣΠΗΤ ( Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου) από το 2006. Με την ιδιότητα του μέλους αναγνωρισμένης Δημοσιογραφικής Ένωσης από την ΠΟΕΣΥ, προσλήφθηκα την Άνοιξη του 2021 στην θέση του Ειδικού Συνεργάτη-Δημοσιογράφου όπως ορίζει ο σχετικός Νόμος, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έχοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσω, ότι πριν την πρόσληψή μου, συνέδραμα εθελοντικά σε δράσεις του Δήμου, όπως στην οργάνωση της 1ης Αποκριάς και στην συνέχεια στο Γραφείο Τύπου (από τον Νοέμβριο του 2020).

Από το 2021 ως σήμερα, υπηρέτησα την θέση που κατείχα με επαγγελματισμό, σεβόμενη απόλυτα την σύμβαση που είχα υπογράψει και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή, καλύπτοντας δημοσιογραφικά όλες τις δραστηριότητες του Δήμου Πύργου, του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων και των Νομικών Προσώπων του Δήμου καθ’ όλη την διάρκεια της σύμβασής μου, μέχρι και την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023. Πάντοτε υπήρχε άμεση ενημέρωση από πλευράς μου, είτε με Δελτία Τύπου είτε τηλεφωνικώς με όλα τα ΜΜΕ της Ηλείας, καθώς και σε περιφερειακά και αθηναϊκά Μέσα.

Από τις 16 Οκτωβρίου 2023 βρισκόμουν σε νόμιμη άδεια την οποία έδωσε ο Δήμαρχος Πύργου σε όλους τους ειδικούς συνεργάτες. Επέστρεψα ως όφειλα στην εργασία μου την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 . Ημέρα που κάλυψα την ομιλία του Δημάρχου Πύργου στην απεργία των ελευθέρων επαγγελματιών καθώς και την Συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την Παγκόσμια ημέρα κατά της Έμφυλης βίας, παρουσία και του επιστημονικού προσωπικού του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Πύργου. Όλα τα παραπάνω θέματα γράφτηκαν και στάλθηκαν σε Δελτία Τύπου λίγη ώρα αργότερα και κοινοποιήθηκαν στην επίσημη σελίδα του Δήμου Πύργου στο facebook. Παρότι λοιπόν ήμουν σε άμεση και άριστη συνεργασία με τον κ. Δήμαρχο μέχρι και αργά το μεσημέρι- υπάρχουν δεκάδες μάρτυρες που το επιβεβαιώνουν- ουδεμία αναφορά μου έκανε για την καταγγελία της σύμβασής μου ,την οποία είχε υπογράψει ο ίδιος ήδη μέρες νωρίτερα!

Την πληροφορήθηκα την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 αιφνιδιαστικά από την προϊσταμένη του τμήματος Διοικητικών Υπηρεσιών, παρότι προϊστάμενός μου είναι ο ίδιος.

Μέχρι και την παρούσα στιγμή, αγνοώ πλήρως τον λόγο της καταγγελίας, καθώς δεν μου δόθηκε καμία εξήγηση γι’αυτήν. Η προσπάθεια δε, επικοινωνίας μου μαζί του, απέβη άκαρπη!

Με λυπεί το γεγονός ότι ουσιαστικά απολύομαι αιφνιδίως και βεβιασμένα ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής και δη ένα μήνα πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Η λύση των συμβάσεων των ειδικών συνεργατών γίνεται αυτοδίκαια στις 31/12/2023 με την λήξη της θητείας της Δημοτικής Αρχής. Ουδέν αναφέρει ο νόμος περί τυπικής ή τμηματικής λύσης της σύμβασης ως το τέλος του έτους.

Το γιατί προχώρησε ο κ. Δήμαρχος στην καταγγελία της σύμβασής μου το γνωρίζει μόνον εκείνος. Μέχρι πρότινος είχα την εντύπωση ότι η εργασιακή μας σχέση στηρίζεται σε αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό. Ουδέποτε υπήρξε κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη μεταξύ μας συνεργασία και δεν μου εκδήλωσε τη δυσαρέσκειά του για τη δουλειά μου. Οποιοδήποτε θέμα ανέκυπτε λυνόταν άμεσα και πάντα με δικές του υποδείξεις. Σε αντίθετη περίπτωση είχε το δικαίωμα να προβεί πολύ νωρίτερα σε καταγγελία της σύμβασής μου και όχι έναν μήνα πριν τη νόμιμη λήξη της.

Θα εκτιμούσα την αιτιολόγηση της απόλυσής μου από τον κ. Δήμαρχο τον οποίο συνεπικούρησα στα καθήκοντά του όπως προβλέπει ο νόμος για τους ειδικούς συνεργάτες.

Παρ’ όλα αυτά, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αντωνακόπουλο για την προσωπική του απόφαση να με προσλάβει και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε.

Ευχαριστώ πολύ όλους τους συνεργάτες που υπήρξαν και παραμένουν στο Γραφείο Δημάρχου για την άψογη συνεργασία που είχαμε. Η εκτίμηση και ο σεβασμός δεν χάνονται.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους συναδέλφους για την στήριξή και τη συμπαράστασή τους. Η “προίκα” μας σ’ αυτό το επάγγελμα είναι η εκτίμηση των συναδέλφων και του κόσμου.

Θερμές ευχαριστίες και στους εκδότες που δημοσίευσαν την είδηση, τους δεκάδες αιρετούς και πολίτες που έσπευσαν να μου εκδηλώσουν την αγάπη τους. Τα λόγια και τα μηνύματά τους ήταν για μένα το καλύτερο δώρο! Ίσως κάποια μέρα να ξανασυνεργαστούμε.

Κλείνω με μια παροιμία-προσφιλή εξάλλου τακτική και του Δημάρχου Πύργου σε τόσες δηλώσεις του. “Όταν λαλούν οι κόρακες, φεύγουν τα αηδόνια”.

Με εκτίμηση

Βίκυ Γκουγκουστάμου

Δημοσιογράφος-Μέλος της ΕΣΠΗΤ.

Περισσότερα Νέα