«Ξεδοντιάζουν» τα παιδιά ΑμεΑ – Κύριε Γεωργιάδη, το γνωρίζετε; Καταγγελία της Αγαθής Ρηγοπούλου

8 Φεβρουαρίου - 19:04 Τοπικά

Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία μιας μητέρας παιδιού ΑμεΑ αναφορικά με τις ανύπαρκτες υποδομές οδοντιατρικής φροντίδας στα δημόσια νοσοκομεία για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, με αποτέλεσμα οι γονείς τους να τα στέλνουν σε ιδιωτικά ιατρεία προκειμένου να θεραπευτούν, πληρώνοντας ακόμα και 400 ευρώ για ένα απλό σφράγισμα!

Οπως δηλώνει αποκλειστικά στην «Espresso» η πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και ΑμεΑ του νομού Ηλείας, Αγαθή Ρηγοπούλου, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν υπάρχει ούτε μία δομή κατάλληλη για παιδιά που έχουν αναπηρίες. «Πώς γίνεται εν έτει 2024 να μην υπάρχει δημόσια οδοντιατρική φροντίδα για ΑμεΑ; Γιατί οι γονείς των παιδιών ΑμεΑ να αιμορραγούν οικονομικά, όταν πρόκειται ακόμα και για ένα απλό σφράγισμα να χρειάζονται 400 ευρώ σε ιδιώτη οδοντίατρο;», ενώ συμπληρώνει ότι και η ίδια έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές το ίδιο πρόβλημα με το παιδί της.

Η Αγαθή Ρηγοπούλου με τον γιο της

Κόστος 8.000 ευρώ

«Επειδή έχω ζήσει την απίστευτη αυτή ταλαιπωρία (ψυχικά και οικονομικά) με τον γιο μου, γνωρίζω πολύ καλά τι υπάρχει στον δημόσιο τομέα. Τίποτα. Με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα περισσότερα δόντια του γιου μου να λείπουν, γιατί για την αποκατάσταση στον ιδιωτικό τομέα χρειαζόμουν 8.000 ευρώ, στα οποία αδυνατούσα οικονομικά να αντεπεξέλθω», τονίζει. Οσον αφορά τα οδοντιατρεία του Δημοσίου, η κυρία Ρηγοπούλου μάς πληροφορεί ότι «είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού» και με προσωπικό που δεν γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο να φερθεί στα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Μάλιστα, μας μεταφέρει και την περιπέτεια που είχε μια μητέρα του συλλόγου, η οποία πήγε το παιδί της σε οδοντιατρείο του Δημοσίου, με τον γιατρό να της θέτει το ανεκδιήγητο ερώτημα: «Τι χρειάζονται αυτά τα παιδιά τα δόντια;» Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς ήταν η άτυχη μητέρα να απευθυνθεί σε ιδιώτη οδοντίατρο, παρά το χρηματικό κόστος. Κλείνοντας, η εκπρόσωπος των γονέων με ΑμεΑ παιδιά διατυπώνει το ερώτημά της προς τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και προς όλους τους αρμόδιους φορείς: «Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε; Να βγούμε στην επαιτεία ή να αφήσουμε τα παιδιά μας χωρίς δόντια, όπως πρότεινε ο γιατρός; Επιτέλους, ας πάψει το ασύμφορο μονοπώλιο των ιδιωτών για οδοντιατρικές εργασίες ΑμεΑ! Σκύψτε με πραγματικό ενδιαφέρον στα παιδιά και στις οικογένειές τους! Ας πάψει πια αυτή η αισχροκέρδεια εις βάρος τους. Κάντε δημόσια οδοντιατρικά τμήματα σε κάθε νομό με τον πλήρη οδοντιατρικό εξοπλισμό. Σεβαστείτε μας!».

Πραγματικά, πρόκειται για ντροπιαστικές συνθήκες που επικρατούν σε ένα κατά τ’ άλλα ευρωπαϊκό κράτος, με τον Αδωνι Γεωργιάδη, που αρέσκεται τόσο πολύ να αναφέρει συνέχεια παραδείγματα από το εξωτερικό, να καλείται πλέον να βρει τις λύσεις που εφαρμόζονται στα σύγχρονα κράτη. Δεν γίνεται οι οικογένειες των βαριά αναπήρων να ανεβαίνουν μια ζωή τον δικό τους «γολγοθά», προκειμένου να στηρίξουν τους ανθρώπους τους και επιπλέον για ένα οδοντιατρικό πρόβλημα όπως αυτό να ταλαιπωρούνται τόσους μήνες, δίχως να βρίσκουν ιατρείο ή να χρειάζεται να χρυσοπληρώνουν τους ιδιώτες! Τι μέτρα προτίθεται, άραγε, να πάρει η κυβέρνηση για την άμεση και μόνιμη επίλυση του μακροχρόνιου αυτού προβλήματος;

πηγή: https://www.newsbreak.gr/

Περισσότερα Νέα