Ξεκινά από αύριο Κυριακή το Ιερό Σαρανταλείτουργο

24 Ιουλίου - 16:23 Τοπικά

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

1) ΤΕΛΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ ΙΕΡΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ!

Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΑ ΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 7:00-9:00 Π.Μ.

ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΩΝ.

Αγαπητοί μας Χριστιανοί, από την Κυριακή 15η Νοεμβρίου 2020, εισερχόμαστε πλέον εις την ευλογημένη εκείνη περίοδο της προετοιμασίας μας για την μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης τα Χριστούγεννα!! Η Αγία μας Εκκλησία μας προσκαλεί σε ένα όμορφο ταξίδι, με τελικό προορισμό τα Χριστούγεννα, που σημαίνει προετοιμασία της καρδιάς μου σε φάτνη που θα γεννηθεί μέσα ο Χριστός και θα μείνει εκεί για πάντα… Όλοι γνωρίζουμε πόση προετοιμασία, πόση διάθεση, πόση προσοχή και ακρίβεια, πόση αγάπη και χαρά απαιτεί κάθε νέα “Γέννηση”… Πόσο μάλλον η Γέννηση του Χριστού στην καρδιά μας που αποτελεί το σκοπό και της δικής μου Γέννησης στον κόσμο…

Γι’ αυτό και η Αγία μας Εκκλησία, μας υποδεικνύει τα “μέσα” με τα οποία αξίζει από αύριο να αγωνιστούμε όλοι περισσότερο…

1) Τη Νηστεία, με την οποία αποφεύγω καθετί που με κρατά “δεμένο” στη γη.

2) Την Προσευχή, που με ενώνει με την αγάπη του Χριστού και των αδελφών μου.

3) Την Φιλανθρωπία, που “μαλακώνει” και χαροποιεί την καρδιά όσο τίποτε άλλο,

4) Την Θεία Ευχαριστία, που αποτελεί την Αγάπη μου για όλα όσα ο Θεός μου εμπιστεύεται…

Μην χάσουμε την ευκαιρία τα φετινά μας Χριστούγεννα να έχουν λάμψη αληθινή και χαρά που δε τελειώνει… Αυτές τις ημέρες του Ιερού Σαρανταήμερου καλόν είναι όλοι μας να ταυτίζουμε πλέον την καθημερινότητά μας με τον σωτηριολογικό χαρακτήρα της μητροπόλεως των εορτών, τα Χριστούγεννα πράγμα που γίνεται καταφανές από την λειτουργική πράξη της Εκκλησίας μας, η οποία μας εισάγει σε κλίμα προετοιμασίας σαράντα μέρες πριν την Μεγάλη Δεσποτική Εορτή!

Έτσι λοιπόν και εφέτος στην Ενορία μας εν μέσω πολλών δυσκολιών και ποικίλων πειρασμών, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του Covid-19, θα τελεσθεί το Ιερό Σαρανταλείτουργο από 15 Νοεμβρίου έως 25 Δεκεμβρίου. Όλοι εσείς οι Χριστιανοί μας δυστυχώς φέτος από τα σπίτια σας και εμείς στον Ιερό Ναό μας διά της τέλεσης της Θείας Ευχαριστίας, επίσης της μνημόνευσης εις την Ιερά πρόθεση των ονομάτων ζώντων και τεθνεώτων που παρακαλούμε θερμά καλόν είναι να μας δώσετε και δια της μεταλήψεως του Σώματος και Αίματος του Χριστού, πρέπει να στολίσουμε και να φωτίσουμε όντως τις ψυχοσωματικές μας υπάρξεις, ώστε να ωφεληθούμε και να ωφελήσουμε, αυτή την περίοδο που είναι μία πνευματική οδοιπορία προς το Σπήλαιο της Βηθλεέμ!

Με την Λατρευτική Ζωή, την Θεία Κοινωνία, την ελεημοσύνη και την ειλικρινή και όχι την τυπική… εξομολόγηση, με το Μυστήριο της Εξομολογήσεως, ας καθαρίσουμε τις ψυχές μας γονατίζοντας στο πετραχήλι του Πνευματικού μας με ταπείνωση και διάθεση ειλικρινή για βελτίωση προσωπική και απαλλαγή από βάρη και πάθη. Με όλα τα παραπάνω αγαπητοί μας ας προετοιμάσουμε ιδιαίτερα τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού, τις ψυχές, τις καρδιές αλλά και τα σώματα μας έτσι ώστε να υποδεχθούν το Παιδίον της Βηθλεέμ και Σωτήρα μας Κύριον Ημών Ιησούν Χριστόν, την νύκτα των Χριστούγεννων, ευελπιστούμε και ευχόμαστε συν Θεώ στους Ιερούς Ναούς μας!

2) Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ!

H δεύτερη πιο μακρά περίοδος νηστείας μετά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η νηστεία των Χριστουγέννων, γνωστή στη γλώσσα του Ορθοδόξου λαού μας και ως Σαραντάμερο. Περιλαμβάνει και αυτή σαράντα ημέρες, όμως δεν έχει την αυστηρότητα της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αρχίζει την 15η Νοεμβρίου και λήγει την 24η Δεκεμβρίου. Σ’ αυτήν την περίοδο η Αγία μας Εκκλησία καλεί κάθε άνθρωπο ελεύθερα και με απλότητα, λέγοντάς του: «εμείς τώρα νηστεύουμε, αν θες έλα κι εσύ μαζί»!

Κατά την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, έχει ορίσει να απέχουμε από Κρεατικά και Γαλακτοκομικά προϊόντα και τα παράγωγα αυτών, από την 15η Νοεμβρίου έως και την 24η Δεκεμβρίου. Καταλύουμε Ψάρι από της 15 Νοεμβρίου (εκτός, βεβαίως Τετάρτης και Παρασκευής όπου επίσης δεν καταλύομε Έλαιον και Οίνον), έως και την 17η Δεκεμβρίου (εορτή του Αγίου Διονυσίου). Μοναδική (Τετάρτη ή Παρασκευή) όπου καταλύομε Ψάρι κατά την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων είναι αν συμπέσει να είναι η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Μοναδικές επίσης (Τετάρτες και Παρασκευές) κατά την νηστεία των Χριστουγέννων όπου καταλύομε Έλαιον και Οίνον είναι κατά τις εξής εορτές: 16η Νοεμβρίου Αποστόλου Ματθαίου του Ευαγγελιστού, 25η Νοεμβρίου Αγίας Αικατερίνης της πανσόφου, 30η Νοεμβρίου Αποστόλου Αγίου Ανδρέου του πρωτοκλήτου, 4η Δεκεμβρίου Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας, 5η Δεκεμβρίου Αγίου Σάββα του ηγιασμένου, 6η Αγίου Νικολάου, 9η Δεκεμβρίου Σύλληψη της Αγίας Άννης, 12η Δεκεμβρίου Αγίου Σπυρίδωνος, 15η Δεκεμβρίου Ιερομάρτυρος Αγίου Ελευθερίου, 17η Δεκεμβρίου Αγίου Διονυσίου και τέλος 20η Δεκεμβρίου Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου.

Κατά την πρώτη εβδομάδα της νηστείας (15-21 Νοεμβρίου), κατά παράδοση άγραφη του Ορθοδόξου λαού, νηστεύουμε και από ψάρι, επειδή παλαιόθεν οι Χριστιανοί είχαν την ευλαβή συνήθεια να κοινωνούν στην πλειονότητά τους κατά τη μεγάλη εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου (της Παναγίας της Πολυσπορίτισσας, όπως την ξέρει ο λαός μας).

▪︎ Όταν νηστεύουμε, είμαστε χαρούμενοι.

▪︎Σκεπτόμαστε, ότι νηστεύουμε για τον Χριστό.

▪︎Προσπαθούμε να μην χορτάσουμε.

▪︎Η νηστεία των τροφών είναι για όσους δύνανται.

▪︎Η νηστεία της κακίας και των αδυναμιών είναι για όλους.

▪︎Όποιος νηστεύει δεν το λέει, γιατί φαίνεται.

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΣΑΡΑΝΤΑΗΜΕΡΟ – ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

ΤΗΛ. ΙΕΡΕΩΣ: 6932-025089 ΤΗΛ. ΝΑΟΥ: 26210-22014.

Περισσότερα Νέα