Ξεκινά η διαβούλευση με Δήμους και ΦΟΔΣΑ για την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Δυτικής Ελλάδας

24 Ιουλίου - 17:22 Τοπικά

Η διαδικασία για την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ξεκινά άμεσα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τους Δήμους και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας καθώς και τους αρμόδιους Φορείς για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων (Φο∆ΣΑ).

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα αρχίσουν από αυτή την εβδομάδα κιόλας, με πρώτη την Ηλεία που αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα, οι συναντήσεις με τους Δημάρχους και τους υπευθύνους των ΦοΔΣΑ προκειμένου να δοθούν κατευθύνσεις και να ζητηθούν προτάσεις από τους Δήμους, οι οποίοι είναι υπόχρεοι για τη συλλογή, μεταφορά και διαχείριση των αστικών και στερεών αποβλήτων.

Συγκεκριμένα η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Π.Ε. Ηλείας την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συσκέψεις στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.

«Στο νέο μας σχεδιασμό θα ληφθεί υπόψιν η δημιουργία ενός συνεκτικού, ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού Στρατηγικού Σχεδίου για την υπέρβαση της κρίσης στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων με βάση την ευρωπαϊκή και εθνική κατεύθυνση για αλλαγή φιλοσοφίας. Θα γίνει ευρύτατος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχευση στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης με στόχευση το κοινωνικό συμφέρον, τη βέλτιστη οικονομική διαχείριση και τον απαιτούμενο σεβασμό του περιβάλλοντος» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, σημειώνοντας πως το υφιστάμενο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την έγκριση του επόμενου.

Παράλληλα ο κ. Κατσιφάρας ζητά από τους Δήμους να μην παραμένουν «θεατές», τονίζοντας πως πρέπει να καταθέσουν τη δική τους βιώσιμη πρόταση με γνώμονα την αυτοτέλεια της διαχείρισης των αποβλήτων τους με περιφερειακή, όμως και συλλογική συνείδηση και συμπλήρωσε πως «η αιρετή Περιφέρεια θα προσπαθήσει να παίξει τον κρίσιμο ρόλο της σύνθεσης όλων αυτών των τοπικών προτάσεων που θα κατατεθούν επίσημα ως προϊόν μελέτης και σοβαρού σχεδιασμού».

«Είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Μπορούμε να αλλάξουμε την περιοχή μας, αρκεί να αναπτύξουμε γόνιμο και διαρκή διάλογο, μακριά από τοπικισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Πρέπει και οφείλουμε να δράσουμε» κατέληξε ο Απόστολος Κατσιφάρας.

Περισσότερα Νέα