Ξεκίνησαν από τον Μάρτιο και συνεχίζονται οι ψεκασμοί με drone και ελικόπτερο για την καταπολέμηση κουνουπιών στη Δυτική Ελλάδα

24 Ιουλίου - 16:33 Τοπικά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο καταπολέμησης κουνουπιών στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Οι εργασίες για τη φετινή χρονιά ξεκίνησαν από τις αρχές Μαρτίου και συνεχίζονται καθημερινά μέχρι τον Νοέμβριο, με κύριο στόχο τη διαρκή προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και τον περιορισμό της όχλησης του πληθυσμού .

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ψεκασμοί προνυμφοκτονίας σε πάνω από 6.500 στρέμματα με επίγεια ψεκαστικά συστήματα, με την χρήση  ψεκαστικών drones και ελικοπτέρου. Οι εργασίες υλοποιούνται από τριάντα επιστήμονες και τεχνικούς, που υποστηρίζονται και κατευθύνονται από επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης της αναδόχου εταιρίας, υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Πέραν των παραπάνω, το έργο περιλαμβάνει ολοκληρωμένη εντομολογική και επιδημιολογική επιτήρηση που πραγματοποιείται με ένα πυκνό δίκτυο παγίδων συλλογής ακμαίων κουνουπιών και τον έλεγχο παρουσίας του ιού του Δυτικού Νείλου στα συλλεχθέντα ακμαία, ενώ θα πραγματοποιηθεί έλεγχος παρουσίας του και σε πτηνά δείκτες. Παράλληλα, υλοποιούνται και δράσεις καταπολέμησης στο αστικό περιβάλλον πλέον των 300 πόλεων και οικισμών.

Το έργο, στα πλαίσια του οποίου διενεργούνται περισσότερες από 2.500 δειγματοληψίες προνυμφών κάθε εβδομάδα σε εν δυνάμει εστίες 350.000 στρ. υγροτόπων, 15.000 στρ. πλημμυρισμένων εκτάσεων και 1.600 χλμ. καναλιών και ρεμάτων, αποτελεί οργανωμένη δράση, που υποστηρίζεται επιστημονικά από πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς της χώρας.

Αξιοποιούνται όλα τα σύγχρονα εργαλεία υψηλής τεχνολογίας και καινοτόμες μέθοδοι, όπως δορυφορικές εικόνες και ειδικές λήψεις από drones για την ανεύρεση των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στους υγροτόπους και  προγνωστικά μοντέλα για τον εντοπισμό των προνυμφών. Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται εξειδικευμένος εξοπλισμός που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δεκαπέντε ψεκαστικά οχήματα, τρία ψεκαστικά  drones, ελικόπτερο και  αμφίβιο όχημα. Για πρώτη φορά φέτος, τα ποικίλα δεδομένα που συλλέγονται, σε συνδυασμό με σειρά άλλων παραμέτρων που συλλέγονται από δορυφόρους και μετεωρολογικούς σταθμούς, θα οδηγούν πιλοτικά σε πρόβλεψη της πιθανότητας εμφάνισης του ιού του Δυτικού Νείλου.

Την ευθύνη για το σχεδιασμό του προγράμματος έχει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Για θέματα όχλησης και προστασίας από τα κουνούπια, το κοινό μπορεί να απευθύνεται από σταθερό τηλέφωνο στον αριθμό 800-11-244-24 (χωρίς χρέωση) από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες 09.00 π.μ. – 5.00 μ.μ.

Περισσότερα Νέα