Ξεκίνησαν χθες στον Πύργο οι εργασίες της ΛΒ` Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων

24 Ιουλίου - 19:19 Τοπικά

Ξεκίνησαν χθες Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 οι εργασίες της «ΛΒ’ Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Αιρετικές θεωρήσεις, χρήσεις και μεταφράσεις της Αγίας Γραφής».
Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης πραγματοποιούνται στoν Πύργο Ηλείας, από 18 έως 20 Οκτωβρίου 2022, κατόπιν απόφασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και με την φιλοξενία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.

Στη Συνδιάσκεψη συμμετέχουν Εκπρόσωποι Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και οι Εντεταλμένοι των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου.

Οι Συνδιασκέψεις αυτές διοργανώνονται από την Εκκλησία της Ελλάδος και ασχολούνται με την μελέτη της ποιμαντικής αντιμετώπισης της σύγχρονης ποικιλόμορφης πλάνης.

Την πρώτη ημέρα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, τελέσθηκε Αγιασμός και αναγνώσθηκαν τα Μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ απηύθυνε χαιρετισμό και κήρυξε την έναρξη των εργασιών.

Ακολούθησε η πρώτη Εισήγηση από τον κ. Θωμά Ιωαννίδη, Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. με θέμα: «Η κατά γράμμα και κατά πνεύμα ερμηνεία της Αγίας Γραφής».

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των επομένων ημερών:

Τετάρτη 19.10.2022
08.00 Πρόγευμα
09.30 Β’ Εισήγηση: Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Γεωργόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.: «Πεντικοστιανικές προσεγγίσεις στην Αγία Γραφή»
10.00 Γ’ Εισήγηση: Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Π. Παπαθανασίου, Δρ. Θ.: «Αιρετικές μεταφραστικές απόπειρες των αγιογραφικών αναγνωσμάτων».
10.30 Συζήτηση επί των εισηγήσεων
11.00 Διάλειμμα
11.30 Δ´ Εισήγηση: Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυριακός Τσουρός, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, Δρ. Θ. : «Αποκρυφιστικές ερμηνείες της Αγίας Γραφής».
12.00 Ε´ Εισήγηση: Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνστανίνος Μπάρης: « Η Μετάφραση Νέου Κόσμου των “Μαρτύρων του Ιεχωβά”»
12.30 Συζήτηση επί των Eισηγήσεων
13.00 Εντεταλμένοι και το έργο τους (Α’)
13.30 Γεύμα
17.00 ΣΤ´ Εισήγηση: Αιδεσιμ. Οικονόμος π. Ανδρέας Γκατζέλης, Πρόεδρος του Πνευματικού Συμβουλίου της Π.Ε.Γ: «Ορθή και εσφαλμένη χρήση της Αγίας Γραφής στον αντιαιρετικό αγώνα»
17.30 Ζ´ Εισήγηση: Ελλογίμ. κ. Λάμπρος Σκόντζος, Θεολόγος: «Νεοπαγανιστικές παραχαράξεις των αγιογραφικών κειμένων».
18.00 Συζήτηση επί των Eισηγήσεων
18.30 Εντεταλμένοι και το έργο τους (Β’)
20.00 Δείπνο

Πέμπτη 20.10.2022
08.00 Πρόγευμα
09.30 Γενική συζήτηση επί των Πορισμάτων
11.00 Διάλειμμα
11.30 Έγκριση Πορισμάτων – Ανακοινωθέν
13.00 Γεύμα 
Αναχώρηση

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μανώλης Δημελλάς

Περισσότερα Νέα