Υπογράφηκε η πράξη αδελφοποίησης Αρχαίας Ολυμπίας και Ταράζ Καζακστάν

4 Νοεμβρίου - 19:39 Τοπικά

Η 13η αδελφοποίηση για την Αρχαία Ολυμπία, αυτή τη φορά με την ιστορική πόλη Ταράζ του Καζακστάν, είναι γεγονός από το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Νοεμβρίου 2023.

Η τελετή αδελφοποίησης πραγματοποιήθηκε με επισημότητα στις 12 το μεσημέρι μπροστά από τον αρχαίο ναό της Ήρας. Σύμφωνα με την πράξη αδελφοποίησης, οι δύο πόλεις σκοπεύουν να ανταλλάξουν εμπειρίες προκειμένου να προωθηθούν τα μεγάλα Ολυμπιακά Ιδεώδη της Φιλίας, της Ειρήνης και της Συναδέλφωσης των λαών, για την καθιέρωση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, για την ανάπτυξη πολιτιστικών, τουριστικών και αθλητικών σχέσεων μεταξύ των πόλεων και των πολιτών τους και τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, της βιομηχανίας, της εκπαίδευσης και της επιστήμης, των δημόσιων υπηρεσιών και των υποδομών.

Το Ταράζ, η έκτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καζακστάν και μία από τις αρχαιότερες πόλεις της χώρας, το 2001 γιόρτασε τα 2.000 χρόνια από την ίδρυσή του.

Η Ολυμπία που εμπνέει

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σε μία εποχή που οι μεγάλες αφηγήσεις φθείρονται και αμφισβητούνται, οι πολεμικές συγκρούσεις και συρράξεις μαίνονται από την Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή και η παγκόσμια ειρήνη κινδυνεύει όσο ποτέ μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ολυμπία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οικουμενικές αξίες που εκπορεύονται από αυτούς, εξακολουθούν να εμπνέουν και να συγκινούν τους ανθρώπους».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Γεωργιόπουλος είπε: «Σήμερα η πόλη του Ταράζ, μία πόλη με ένα ιστορικό βάθος 2.000 ετών, που για πολλούς αιώνες αποτέλεσε ειρηνικό τόπο συνάντησης λαών και πολιτισμών, πεδίο ανταλλαγής αγαθών και ιδεών, σημείο επαφής και επικοινωνίας Ανατολής και Δύσης, πόλη – εκπρόσωπος ενός σπουδαίου λαού, που μετά από πολλούς ταραγμένους αιώνες εδραίωσε την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, συναντά την Ολυμπία και ενώνεται με δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης». Και κατέληξε:

«Ο Μέγας Αλέξανδρος πριν 2.300 χρόνια έφτασε μέχρι τον Ιαξάρτη ποταμό, όπως τον έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, τον Συρ Ντάρια που ονομάζετε εσείς και αφού έχτισε την Αλεξάνδρεια την Εσχάτη, σταμάτησε εκεί. Πριν από λίγο καιρό, εγώ, ως  Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, πέρασα συμβολικά τον Συρ Ντάρια ως φίλος και έφτασα στην ιστορική και όμορφη πόλη σας, με ένα κλαδί ελιάς από την Ιερή Άλτη της Ολυμπίας και σήμερα εδώ ενώνουμε τις πόλεις μας με αιώνια φιλία, συναδέλφωση και αγάπη».

Μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον

Ο Δήμαρχος του Ταράζ κ. Μπάκιντζαν Ορινμπέκοφ τόνισε ακολούθως στην ομιλία του ότι η πόλη του διατηρεί δεσμούς αδελφοποίησης με πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της διεθνούς φιλίας. «Τώρα είμαστε πραγματικά ευτυχείς που η αρχαία πόλη της Ολυμπίας, η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, με ιστορία αιώνων, έχει ενταχθεί στην παρέα μας», τόνισε ο κ. Ορινμπέκοφ, προσθέτοντας:

«Η χώρα μας αναπτύσσει οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις με το ελληνικό κράτος από τη στιγμή της ανεξαρτητοποίησης της. Σήμερα στη χώρα μας ζουν ειρηνικά οι εκπρόσωποι της ελληνικής διασποράς. Το 1989 στο Taraz ιδρύθηκε κοινωνικός σύλλογος με ονομασία “Ελληνική κοινότητα της περιφέρειας Zhambyl”. Ο Σύλλογος έχει ως στόχο τη διατήρηση του ελληνικού στοιχείου στη χώρα μας, μελέτη της ιστορίας, του πολιτισμού, των παραδόσεων, της γλώσσας και των εθίμων, καθώς και την ενίσχυση της φιλίας, της ειρήνης και της ομόνοιας στο Καζακστάν».

Εν συνεχεία ο Πρέσβης του Καζακστάν στην Ελλάδα κ. Γιερλάν Μπάουνταρμπεκ- Κοζατάγεφ ευχαρίστησε όσους συντέλεσαν στην αδελφοποίηση μεταξύ των δύο πόλεων και αναφέρθηκε στις πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Καζακστάν. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ο έβδομος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καζακστάν από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επεσήμανε το συνεχώς αυξανόμενο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, μετά τη δημιουργία, πέρυσι, του Καζακοελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Τέλος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρο Κούβελο και τον Αντιπρόεδρο και επίτιμο Πρόξενο του Καζακστάν κ. Σπύρο Ζανιά που παρίστατο στην εκδήλωση, για τη συμβολή τους στη σύσφιξη των σχέσεων του Καζακστάν με τη ΔΟΕ.

Οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Αρχαίας Ολυμπίας κ. Δημήτρης Κωσταριάς και Ταράζ κ. Kenzhebek Olzhabay ανέγνωσαν την πράξη Αδελφοποίησης, την οποία ακολούθως υπέγραψαν οι Δήμαρχοι των δύο πόλεων. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πιέρ ντε Κουμπερντέν ενώ φυτεύτηκε στον ίδιο χώρο μια ελιά, σε ανάμνηση της αδελφοποίησης.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Αντιδήμαρχος Ολυμπιακών θεμάτων, Διεθνών Σχέσεων και Πολιτισμού κα Ρόη Αντωνοπούλου. Εκτός των προαναφερθέντων, μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο Βουλευτής κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Φώτης Κωσταριάς, οι πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Αηδόνης και Ευθύμιος Κοτζάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Σπηλιόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνοκαζακικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου κ. Zhaxybek Kulekeyev, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

Περισσότερα Νέα