"Ζωή" στο "ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ" με τη μεταφορά της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

24 Ιουλίου - 17:08 Τοπικά

Τέλος στην εγκατάλειψη του «ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ» ύστερα από την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου για τη μεταφορά της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας στο συγκεκριμένο χώρο.
  Όπως ανέφερεο κος Γεωργιόπουλος  «Το κτίριο ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ εδώ και αρκετά χρόνια δεν λειτουργεί για τον σκοπό για τον οποίο χρηματοδοτήθηκε, δηλαδή για τη λειτουργία του Ινστιτούτου Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας. Εξαιτίας αυτής της έλλειψης ζωής και λειτουργίας του κτιρίου, σε συνέχεια πολλών ετών το κτίριο λεηλατήθηκε. Η Π.Ε. Ηλείας και στο παρελθόν και τώρα, έχει προσπαθήσει να προστατεύσει το περιουσιακό της στοιχείο χωρίς δυστυχώς να τα έχουμε καταφέρει. O μόνος τρόπος για να προστατευθεί το κτίριο, να λειτουργήσει και να αξιοποιηθεί, είναι να εγκατασταθεί εκεί κάποια υπηρεσία και να είναι καθημερινά λειτουργικό. Οι Περιφέρειες, από τον Καλλικράτη, έχουν την υποχρέωση να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των διευθύνσεων εκπαίδευσης. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στεγάζεται σε κτίριο μισθωμένο από την Π.Ε. Ηλείας, και φυσικά η μίσθωση  (20.000 το χρόνο συν τα λειτουργικά) δημιουργεί έξοδα. Είμαστε σε καιρούς δύσκολους και στόχος των Περιφερειών είναι η περιστολή δαπανών. Αποφασίσαμε ότι αυτό το εξαιρετικό αρχιτεκτονικά κτίριο θα πρέπει να λειτουργήσει με κάποια υπηρεσία που να συνάδει και με τον σκοπό της. Ο εκπαιδευτικός ρόλος και το πολιτιστικό περιεχόμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η παιδεία που είναι ο κεντρικός πυρήνας της λειτουργίας της, νομίζουμε ότι είναι ο κατάλληλος τρόπος για να ξαναδώσουμε ζωή σε αυτό το κτίριο και ταυτόχρονα να το προστατέψουμε. Έτσι, έπειτα από πολλές σκέψεις διότι είχαμε κι άλλες προτάσεις, αποφασίσαμε με τον κ. Ζεύλα ότι το κτίριο ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ θα ήταν ο κατάλληλος για αυτούς χώρος»
Θετικός σε αυτή την εξέλιξη είναι και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παναγιώτης Zεύλας ο οποίος τόνισε:  «Ως διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας  και για λόγους αρχής θεωρώ σκόπιμο και εφόσον υπάρχουν δημόσια κτίρια, η υπηρεσία μας να στεγάζεται σε δημόσιο κτίριο, για λόγους δημοσιονομικούς, διότι κάθε ευρώ που ξοδεύει το ελληνικό δημόσιο στους δύσκολους καιρούς, από κάπου αλλού το στερεί. Έχοντας αυτή τη θέση, ήρθα σε επαφή με τον κ. Γεωργιόπουλο, και του έθεσα το αίτημά μας και μέσα από την καλή συνεργασία που είχαμε, καταλήξαμε στο να στεγαστεί στο κτίριο ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας. Η δική μας προτεραιότητα, εάν ήταν δυνατόν, ήταν να στεγαστούμε στο Διοικητήριο, αλλά η λύση που επελέγη νομίζω ότι έχει άλλα αντισταθμιστικά οφέλη. Μπορούμε κάλλιστα να δημιουργήσουμε αίθουσες επιμόρφωσης, που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των εκπαιδευτικών της Ηλείας, στον αύλειο χώρο να δημιουργηθούν δυνατότητες για την πολιτιστική εκδίπλωση των δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι για όλους θετικό το ότι θα πάρει πνοή ένα κομμάτι της πόλης το οποίο μαράζωνε και δημιουργούσε αισθητικά αρνητική εικόνα. Ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι σε κατάσταση διάλυσης».

Περισσότερα Νέα